• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Sindikati Galenike oterali Valiant"

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić optužio je danas sindikate u Galenici da su oterali međunarodnu kompaniju Valiant sa tendera za privatizaciju te fabrike lekova. Sindikati: Nije tačno!

"Oni koji su juče uticali da se Valiant povuče sa tendera ne shvataju šta su uradili, jer će hiljadu njihovih kolega izgubiti posao, ne zato što mi to želimo već zato što Galenika ima gubitke", rekao je Dinkić novinarima prilikom obilska razvojnog centra Majkrosofta u Beogradu.

Prema njegovim rečima, sindikati koji su juče protestovali nisu ni svesni kakvu su sebi štetu napravili jer je Valiant koji je multinacionalna kompanija sa ogromnim kapitalom bio "slamka spasa" za Galeniku.

"Sada moramo da razmišljamo šta posle Valianta. Zaista mislim da mora da se povuče crta i da se kaže - nema više samoupravljanja. Radnici ako žele da upravljaju fabrikom onda neka plaćaju gubitke te fabrike. Ako traže da država plaća te gubitke, odnosno svi građani Srbije, onda nemoj da odlučuju kako treba da se upravlja", kazao je Dinkić.

Suština je da Galenika kao farmaceutska kompanja mora i može da bude profitabilna, ali ne može, ako se vodi politički kao što je to bilo do sada, naveo je ministar.

On je rekao da će Ministarstvo finansija i privrede Srbije predložiti da se uvede red u Galeniku, da ta kompanija postane profitabilna, a nakon toga će vada tražiti nove partnere.

Dinkić je naveo da Galenika ima viška oko 1.000 radnika, a da se samo 300 njih prijavilo za dobrovoljni odlazak iz te kompanije.

On je istakao da se u Galenici mora uraditi unapred pripremljeni program revitalizacije koji predviđa smanjivanje broja zaposlenih i koji će omogućiti da ta farmaceutska kompanija može samostalno da servisa svoje dugove.

"Mora da se uradi restrukturiranje Galenike kako Bog zapoveda, odnosno kako ekonomija zapoveda i ja ću to predložiti", rekao je Dinkić.

Sindikati Galenike saopštili su, međutim, da je kompanija odustala od tendera za privatizaciju te fabrike lekova zbog toga što je sklopila sporazum sa drugom farmaceutskom kompanjom, a ne zbog protivljenja sindikata.

U saopštenju se navodi da protest sindikata Galenike nije bio usmeren ni protiv jedne kompanije, niti potencijalnog investitora, već su izneti stavovi koje većina zaposlenih smatra za ispravne i od interesa za građane Srbije.

"Čitav postupak tendera je bio nedovoljno transparentan i neuobičajen, naročito zato što se potencijalnim investitorima prepušta mogućnost izbora modela strateškog partnerstva", navodi se u saopštenju.

Ističe se da sindikati Galenike nisu kontaktirali sa Valiantom, kao i da su sve aktivnosti sindikata bile usmerene na oporavak i opstanak kompanije, ali u većinskom državnom vlasništvu.

"Sindikati Galenike su svesni da nas čeka veliki i težak posao I zahtevamo od Vlade Srbije da zajedno sa sindikatima donese i sprovede strategiju oporavka kompanije", naveli su iz sindikata i istakli da su spremni da učestvuju u rešenju problema te fabrike lekova.

Američka kompanija Valiant uputila je ranije danas Ministarstvu finansija i privrede pismo kojim saopštava da odustaje od privatizacije Galenike, između ostalog, i zbog neprijateljskog stava sindikata i zaposlenih prema potencijalnoj privatizaciji.

Kako je navedeno u pismu upućenom ministru Mlađanu Dinkiću, kompanija je odlučila da odustane od podnošenja pisma o namerama.

Kao glavni razlozi za odustajanje navedeni su nedavno objavljeni sporazum kojim Valeant Pharmaceuticals International preuzima kompaniju Bausdh & Lomb, kao i javno izražen neprijateljski stav sindikata i zaposlenih Galenike prema potencijalnoj privatizaciji, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Vlada je 21. decembra 2012. godine donela zaključak kojim se saglasila da se pokrene postupak pronalaženja strateškog partnera za Galeniku, u skladu sa kojim je Ministarstvo finansija i privrede 15. januara objavilo javni poziv za dostavljanje pisma o namerama zainteresovanih investitora.

Ministarstvo finansija i privrede produžilo je 31. maja javni poziv za dostavljanje pisma o namerama investitora zainteresovanih za strateško partnerstvo za kompaniju Galenika do 14. juna.

Javni poziv je pripremljen radi sagledavanja potencijalne zainteresovanosti strateških investitora i mogućih modela prodaje u zavisnosti od zainteresovanosti, a to je bilo četvrto produženje roka za dostavljanje pisma o namerama.

Kako je polovinom aprila saopštilo ministarstvo, od svih investitora koji su se prijavili na javni poziv za dostavljanje pisma o namerama za strateško partnerstvo sa Galenikom, kvalifikacione kriterijume ispunjavala je jedino američka kompanija Valeant.

Valeant Pharmaceuticals je članica Valeant Pharmaceuticals International iz Kanade, multinacionalne korporacije specijalizovane u farmaceutskoj industriji, sa oko 7.500 zaposlenih, koja je u 2013. godini ostvarila ukupne prihode od prodaje od oko 3,3 milijarde dolara.

(Tanjug, foto: sa protesta radnika, Nemanja Jovanović, Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image