• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija nije kao Grčka, ali ne stoji dobro

Srbija ne ide prema kriznom grčkom scenariju, ali ne može da opstane sa ovako visokim budžetskim deficitom i stalnom zaduživanjem.

To je ocena šefa kancelarije Svetske banke (SB) u Beogradu Luja Brefora.

On je, u intervjuu za najnoviji broj magzina "Svedok", naglasio da Vlada Srbije treba u idućoj godini da smanji budžetski deficit zemlje za najmanje jedan do 1,5 odsto vrednosti bruto domaćeg proizvoda (BDP), uz napomenu da nužne mere treba preduzimati što pre, jer će za njihovo donošenje u septembru i oktobru već biti kasno.

"Jasno je da pitanje plata i penzija ne može da bude izostavljeno u rešavanju problema deficita. Kako će to Vlada da izvede, kojom matematikom, to je na njima", kazao je Brefor.

"Imajući u vidu da plate u javnom sektoru i penzije predstavljaju 52 odsto troškova budžeta, ne vidim kako Vlada može da smanji deficit ako se ništa ne učini u pogledu plata i penzija. Na Vladi je da odluči šta želi", dodao je on.

Mnogi zaposleni u Srbiji su, prema rečima zvaničnika SB, napustili vrlo rano posao i otišli u punu penziju i to ne može da izdrži ni jedan sistem u svetu.

Srbija, prema njegovim rečima, ima sve starije stanovništvo i to mora uzeti u obzir, rekao je Brefor, napominjući da je u vreme bivše Jugoslavije troje zaposlenih ljudi izdržavalo jednog penzionera, a sada je jedan zaposleni na 1,7 korisnika penzija.

Mogući način da se ovaj problem reši je ili povećanje godina rada, ili reformisanje i racionalizacija penzionog sistema, ukazao je zvaničnik SB.

Brefor je priznao da deo ekonomskih nevolja sa kojima se sada suočava Srbija potiče i zbog krize u drugim evropskim zemljama sa kojima se obavlja 70 odsto trgovine i odakle dolazi isto toliko investicija.

On je pohvalio poteze Vlade preduzete u septembru i oktobru prošle godine, kada je izvršena fiskalna konsolidacija, istovremeno ukazujući da, prema njegovom mišljenju, u Srbiji postoji snažna sprega lobija i birokratije koji se protive reformama ne želeći promenu sadašnjeg ekonomskog sistema.

"Potrebno je preseći sa birokratijom! Za to je potrebna politička volja i dovoljno jako liderstvo da se ono što se odluči i sprovede do kraja", rekao je Brefor.

(Tanjug/ilustracija: Guliver/getty Images/Thinkstock)

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan Niš

Mi ćemo da prodjemo gore nego Grčka ali ekonomisti neće da plaše narod. Grčka je zadnjih nekoliko godina u krizi a ne zaboravite da kriza u Srbiji traje dosta dugo da smo bili pod sankcijama i da su nas bombardovali što sa Grčkom nije slučaj. U Srbiji od radi ni jedna proizvodna firma sve se svodi na trgovinu i prehrambenu industriju.

@@ Godo

Ja se ne razumem u ekonomiju, ali zato postoje podaci. Industrijska proizvodnja u Srbiji je na nivou 65 procenata iz 1998. godine, sa 1989 bolje da ne poredimo. U Novom Sadu će zatvaranjem metalske fabrike "Petar Drapšin" biti zatvoren i poslednji industrijski pogon iz te privredne grane. Naša najveća "fabrika" je Rodić trgovinski centar... Tuga...

@Godo

Da ali Grcka je duzna 360 milijardi evra...ti to proracuna u dolarima pa cesdoci do racunice da oni duguju skoro pa duplo nego sto imaju BDP....a Srbija nije u tkvoj situaciji....tako da mi i oni, neuporedivo....bice robovi sledecih 1000 godina....nauci malo ekonomiju pre nego ostavis komentar

special image