• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ponovo radi Čipsara u Čačku

U Čačku je danas otvorena renovirana fabrika čipsa "Čips vej" u kojoj su zaposlena 66 radnika, a prema najavama, do kraja naredne godine broj zaposlenih će biti povećan na 80 radnika.

Otvarajući tu fabriku, ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić je najavio da će u "Cips veju" biti prošireni proizvodni kapaciteti, tako da će pored čipsa početi da proizvodi i krompir pire.

Najvažnije je da 200 poljoprivrednih domaćinstava imaju siguran plasman krompira i ugovorenu cenu za ovu i narednu godinu, rekao je on i istakao da se očekuje da će broj dobavljača krompira u narednoj godini biti povećan na 500 domaćinstava.

Dinkić je ocenio da Srbija ima najveću šansu u proizvodnji hrane i poljoprivrednih proizvoda, dodajući da je prednost područja Čačka, Gornjeg Milanovca i Ivanjice proizvodnja kvalitetnog krompira.

Vlada Srbije će, prema njegovim rečima, podsticati obnavljanje i oživljavanje poljoprivrede i proizvodnje hrane.

Fabrika za proizvodnju čipsa "Čips vej" osnovana je 1962. godine kao PIK "Čačak". Privatizovana je 2005. kada ju je kupio beogradski biznismen Slaviša Purić. Pet godina kasnije otišla je u stečaj, a septembra 2012. prodata je konzorcijumu tri lica za milion evra.

Dinkić se nakon otvaranja Čipsare sastao sa gradonačelnikom Čačka i zaključio da u svim preduzećima koja su stala zbog loših privatizacija, a gde postoji mogućnost da se pokrene proizvodnja, to će biti i učinjeno.

Dinkić je ocenio da je najvažnije da se gradi auto-put do Čačka, a radovi na drugoj deonici će početi na jesen. Na taj način će cela Zapadna Srbija imati jednaku šansu kao i gradovi duž koridora 10.

On je istakao da se razgovaralo i o tome kako da se pomogne privatnom sektoru, ali i firmama koje su bile društvene.

"Što se tiče privatnih, najveći problem male privrede je crna ekonomija i nelegalan rad, tako da će poreska uprava u narednom periodu pooštriti kontrole, ne sa ciljem da ih zatvori već da ih motiviše da se uvedu u legalne tokove", naveo je Dinkić dodajući da bi time bili lojalna konkurencija onima koji rade i plaćaju obaveze državi.

Govoreći o Fabrici hartije "Božo Tomić" u restrukturisanju, Dinkić kaže da je interes da se što pre pokrene stečajni postupak, jer postoje zainteresovani kupci koji bi pokrenuli proizvodnju i uposlili radnike posle loše privatizacije, kada ju je kupila bugarska kompanija.

"Kod Fabrike reznog alata imamo dve mogućnosti, imajući u vidu da je jedna od najvećih poljskih kompanija zainteresovana za nju. Možemo prodajom imovine uz obavezu preuzimanja svih zaposlenih nađemo jednog ozbiljnog partnera koji bi mogao da investira i u novu tehnologiju, a druga mogućnost je da početkom sledeće godine pripremimo plan reorganizacije", rekao je ministar.

Time bi se, kako ističe, otpisali dugovi prema državi, uradio reprogram komercijalnim poveriocima tako da bi na taj način bi fabrika izašla iz restrukturisanja, uz uslov da ima pozitivnu tekucju ekonomiju.

Dinkić je Čačanima rekao da treba da opredele odgovarajuće lokacije za industrijsku zonu, kako bi se privukli investitori koji sada odlaze u Jagodinu i Vranje.

"Ovde na žalost ima puno fabrika koje ne rade, hale postoje, ali su opterećene raznim zapetljanim vlasničkim odnosima, tako da je lakše sagraditi novu na poljani i pokrenuti prouizvodnju", naveo je Dinkić.

Vlada je, kako ističe, podržala jednu veliku italijansku kompaniju koja će na delu prostora bivšeg preduzeća "Cer" u narednom periodu zaposliti već u prvoj fazi 185 ljudi, a postoje planovi da ih bude 300.

On je izrazio očekivanje da će konačan ugovor biti potpisan ubrzo, kao i da će se krenuti sa kupovinom opreme, unošenjem i pokretanjem proizvodnje.

(agencije/MONDO, foto ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ceca usce2

Pravili su najbolji cips

volim cips

ljudi,probao sam cips i sasvim je ok,cak sam se i prijatno iznenadio.Sto se tice gricka,stari dobar ukus :-)

sotir

Vratili su gricka u proizvodnju i prodaju, pre par dan sam ga jeo :)

special image