• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ako dinar nastavi da slabi,čeka nas rast cena

Slabljenje dinara prema evru, ako duže potraje, svakako će se odraziti na rast cena, upozorili su stručnjaci, dok trgovci tvrde da za sada nemaju najava poskupljenja zbog oscilacija na deviznom tržištu.

Predstavnici organizacija za zaštitu potrošača očekuju poskupljenje uvoznih proizvoda, bele tehnike, slatkiša, sredstava za kućnu i ličnu higijenu...

Ekonomista Stojan Stamenković rekao je da su veliki trgovinski lanci obračunavali evro po 118 dinara kada su formirali cene, kada je kurs dinara bio oko 112 dinara za evro.

Svako pomeranje kursa eksplicitno ce dići cene, upozorio je on na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Ekonomista Saša Djogović rekao je za Tanjug da je depresijacija dinara povukla sa sobom i rast inflacionih tokova, ali se ne zna u kojoj meri bi to moglo da pogura inflaciju iznad projektovane gornje granice od 5,5 odsto.

Poskupljenje električne energije u julu ili avgustu jednokratno će delovati na inflaciju ali nekih drugih impulsa, osim proklizavanja domaće valute, nema, naveo je on.

Đogović smatra da se pad vrednosti dinara može zaustaviti najavljenim mera vlade, koje treba da budu kerdibilne, sveobuhvatne i da ih prihvati MMF.

Konsultant za strana ulaganja Mahmut Bušatlija rekao je novinarima u PKS da će se, ako dinar i dalje bude slabio, to verovatno preliti na cene svih artikala na tržistu.

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije Vera Vida tvrdi da će promena kursa evra prema dinaru sigurno najviše uticati na poskupljenje uvoznih proizvoda, bele tehnike, hemije, konditorskih proizvoda...

"Možemo slobodno reći da su nama cene praktično već povećane, jer kako je vlada najavila da plate treba da se zamrznu, vecina privatnika je odmah smanjila plate zaposlenima, čak i do 30 odsto. Pored toga, samo u poslednje tri godine hrana je poskupela više od 30 odsto", rekla je Vida.

Ona je dodala da su neminovne dve činjenice - promet robe i kupovna moć građana su svakog meseca sve slabiji, a cene će rasti, ne samo zbog nestabilnog kursa, već i zbog nedostatka konkurencije i monopola na tržištu, zbog kojih trgovci ne žele i ne moraju da se odreknu visokih marži.

Nasuprot ovim stavovima, u većim trgovinskim lancima Tanjugu je rečeno da još nema najava poskupljenja zbog pomeranja deviznog kursa, ali da ima od ranije najava poskupljenja sredstava za ličnu higijenu između dva i sedam odsto.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

AirFrance

Covek je lepo rekao umesto mene,komentar je na mestu s tim sto bi dodao da treba da spale diplome jer to njihovo neznanje nas kosta i boli!

mick

Pa jel bese euro 120 pa porastose cene. Spustise na 110 i ne spustise cene. Sad se vraca na 120 pa ponovo ce dici cene??? Zacarani krug!

special image