• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi Sad ponovo pokreće socijalnu izgradnju

Posle pauze od skoro deset godina Novi Sad ponovo pokreće socijalnu stambenu izgradnju i ove godine se očekuje početak gradnje prvih 35 stanova u Kisačkoj ulici 55.

Za stanove je projekat već završen, najavio je danas pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vladimir Jelić.

"Ovaj stambeno-poslovni objekat pored suterena i prizemlja, imaće četiri sprata i potkrovlje, a osim 35 stanova projektovana su i tri lokala u zgradi", rekao je Jelić na konferecniji za novinare, dodajući da su investitori te zgrade Stambena agencija Novog Sada i JP Poslovni prostor.

Jelić je naglasio da se tokom jula meseca očekuje potpisivanje sporazuma između grada Novog Sada i republičke stambene agencije, što će omogućiti, kako je kazao, "dalje zbrinjavanje onih kojima su stanovi najpotrebniji", odnosno izgradnju još 10.000 kvadratnih metara stanova u lici Momčila Tapavice na Novom naselju.

"Izgradnjom socijalnih stanova koji će biti davani u zakup i na prodaju pod neprofitnim uslovima, Novi Sad će prvi put u svojoj istoriji dobiti i stambenu strategiju, što je dokument kojim će biti obezbeđene kvalitetnije lokacije za novu stambenu izgradnju, poboljšan kvalitet stanovanja ugroženih grupa i veća raspoloživost stambenog fonda", kazao je Jelić.

Direktor Stambene agencije Novog Sada Ratko Rogan ukazao je da je, u oktobru, kada je došao na čelo agencije, zatekao lokaciju u Kisačkoj ulici 55 koja je bila naznačena kao lokacija za socijalnu izgradnju, ali da na njoj ništa više nije učinjeno.

"Odmah smo krenuli u realizaciju posla, dobili smo lokacijsku dozvolu, uradili projekat i sada treba da pokrenemo tender za izvođača radova", rekao je Rogan, dodajući da će cene tih stanova biti dosta niže u odnosu na komercijalne.

On je pojasnio da je Stambena agencija neprofitno preduzeće, te da će cene stanova biti određene na osnovu uloženih sredstava u izgradnju objekta, što znači, da će krajnji korisnici plaćati cenu vrednosti izgradnje i lokacije bez onog dela koji u komercijalnoj izgradnji kao profit uračunavaju investitori.

Rogan je istakao da se ti stanovi grade iz projekta Razvojne banke Saveta Evrope i da će u Srbiji biti izgrađeno 1.720 stanova u okviru tog projekta.

"Zbog nezainteresovanosti prethodnih gradskih vlasti Novi Sad je jedva uspeo da uhvati poslednji voz i uđe u taj projekat", kazao je Rogan, najavljujući da bi gradonačelnik Novog Sada u junu trebalo da potpiše ugovor o izgradnji 200 stanova iz tog projekta.

Vučević je, po Roganovim rečima, zatražio od nosilaca tog projekta da sve slobodne stanove za izgradnju prebace u Novi Sad i da će ukupna kvadratura tih stanova biti između 10.000 i 12.000 metara kvadratnih.

Član Gradskog veća zadužen za urbanizam Aleksandar Bašić je istakao da je Zakon o lokalnoj samoupravi dao gradu veliku ulogu u rešavanju stambenih problema najugroženijih kategorija stanovništva.

"Uskoro bi trebalo da bude formirana komisija koja će izraditi strategiju socijalnog stanovanja sa ciljem da slični projekti budu dostupniji budućim korisnicima i da način podele bude transparentniji", rekao je Bašić, dodajući da će formiranjem komisije biti omogućeno i apliciranje kod fondova EU.

(Tanjug, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SrbIN

A da se vi malo okrenete selima i siromašnim opštinama. Pa napravite neku fabriku recimo za preradu voća ili povrća, pa na taj način ostavite mlade ljude na selu. I onda neće trebati socijalni stanovi pošto kod mene u selu kuću kupiš za nekih 8 do 10.000 e.

special image