• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izmene Zakona o radu deo mera štednje?

Zakon o radu po svoj prilici očekuju izmene, posle dogovora lidera vladajuće koalicije. Tome se protive se sindikati. Za vikend konačno usaglašavanje paketa ekonomskih mera.

Za vikend se očekuje konačno usaglašavanje paketa ekonomskih mera između tri lidera vladajuće koalicije. Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić očekuje dogovor i da se iduće nedelje rebalans budžeta nađe pred Vladom. Prema dosadašnjim izjavama, ono u čemu su se lideri saglasili jesu izmene Zakona o radu, piše portal RTS-a.

Već godinama poslodavci, posebno inostrane kompanije, traže izmene Zakona o radu. Oni, između ostalog, zahtevaju da otpremnine plaćaju samo za godine provedene kod poslednjeg poslodavca, da se rad na određeno sa godine produži na tri i da uslovi zapošljavanja i otpuštanja budu fleksibilniji. Međutim, tim izmenama se protive sindikati.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović kaže da se u izmenama govori o uvođenju fleksibilnog zapošljavanja u kojima radnik neće imati stalni radni odnos i neće imati puno radno vreme.

"Poslodavac će moći da ga koristi i poziva kada mu je potreban, na rad od dva sata, četiri sata. Tražiće se da i za one koji imaju stalni radni odnos otpuštanje može da se vrši bez određenih objašnjenja ili poštovanja zakonskih minimuma", ukazao je Orbović.

Ipak, iz svih dosadašnjih izjava iz Nemanjine 11 čini se da će te izmene biti usvojene i da će to biti deo paketa ekonomskih mera čije je preciziranje najavljeno za nedelju.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić kaže da će rigorozne mere štednje u javnom sektoru, ograničiti nivo deficita tako da bude održiv.

"Deficit će biti jedan i po odsto BDP-a niži nego prethodne godine, iako će i dalje biti visok, oko 4,7 odsto na republičkom nivou", kaže Dinkić.

Prema njegovim rečima, simultano će se krenuti u strukturne reforme koje će značiti "povlačenje države iz preduzeća gde se država pokazala kao loš gazda i gašenje nekih subvencija koje su do sada pokrivale velika neuspešna preduzeća".

Kao deo paketa mera najavljena je i veća poreska i inspekcijska kontrola na terenu. To je, čini se, potrebno primeniti što pre, imajući u vidu samo podatak duvanske industrije da zbog rasta šverca duvana državna kasa gubi 60 miliona evra godišnje.

(MONDO, foto ilustracija: MONDO)

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Teacher

Ma,ne mora narod ni da zivi,bitno je da su oni napunili dzepove. Neki toliko da to ne mogu potrositi ni da 5 zivota zive...Sramota,stidite se,ako uopste znate sta je stid...

Dejo

Ukinuti 125 narodnih poslanika,ugasiti agencije razne(nijedna nije ugašena),ogromne penzije koje su zarađene sa budžeta(generalske) smanjiti drastično...

Milan R

Treba im grčki scenario: generalni štrajk nekoliko dana, pa da vide koliko će da uštede.

special image