• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Vladi uzbuna zbog širenja Agrokora

U Srbiji će u trgovinama hrvatskog Agrokora, pošto preuzme Merkator, biti manje robe domaćih dobavljača, tvrde u srpskoj Vladi. Iz Agrokora odgovaraju: Pogledajte u Idei koliko ima proizvođača iz Srbije.

"Spajanjem trgovina u vlasništvu Agrokora i Merkatora u Srbiji, biće zatvorena vrata domaćim proizvođačima. Veliki deo prozvoda dolaziće iz matičnih zemalja, što je normalno, jer oni nisu tu da razviju srpsku privredu nego svoju", rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu trgovine Srbije Dragovan Milićević.

On je dodao da je takva situacija "znak za uzbunu" i da moraju da budu preduzete mere za dolazak drugih trgovinskih lanaca u Srbiju.

"Jedini lek je da dođe nekoliko moćnih lanaca koji bi razbili sadašnje stanje", ocenio je Milićević.

Agrokor je 14. juna potpisao ugovor o kupovini 53,12 odsto akcija Merkatora. U Srbiji je u sastavu Agrokora maloprodajni lanac Idea, a u vlasništvu Merkatora su istoimene trgovine i lanac Roda.

Po proceni Milićevića, Agrokor će nakon preuzimanja Merkatora u Srbiji imati oko 36 odsto udela na tržištu trgovine, i to u početku neće imati veći uticaj na cene.

"Nakon što Agrokor preuzme Merkator, taj trgovinski lanac i lanac Delez (u čijem su sastavu Maksi i Tempo) imaće oko 73 odsto tržišnog učešća u Srbiji", rekao je Milićević.

On je ocenio da po Zakonu o zaštitu konkurencije Agrokor neće imati problema da dobije dozvolu za pripajanje, jer će preuzimanjem Merkatora imati manje od 40 odsto učešća na tržištu, što je granica za utvrđivanje monopolske pozicije.

Iz kompanije "Agrokor", usledio je kratak odgovor, koji je ptopisala Aleksandra Jokeimović, senior PR menadžer:

"Ne bismo komentarisali ničije izjave, ali činjenica je da se Idea već sedam godina bavi trgovinom u Srbiji i lako se može proveriti učešće roba iz drugih zemalja i Hrvatske u Idei.

Više smo nego sigurni da odsada, kao ni dosada, niko neće bolje štititi interese proizvođača iz Srbije od Idee, što i ovim putem želimo ponovo naglasiti", navedeno je u kratkom saopštenju Agrokora, koji je vlasnik Idee u Srbiji.

Zbog Merkotara "alarm" zvoni i u Sloveniji, ali iz potpuno suprotnih razloga.

Tamo deo javnosti i sindikati smatraju da je prodaja štetna za radnike ali i za delatnost trgovine i prehrambeno prerađivačke industrije, jer "nije došlo do potpisivanja sporazuma o zaštiti radnih mesta i nabavljačkog lanca".

Sindikati zahtevaju od nadležnih organa u državi među kojima i Nacionalni istražni ured i Komisiju za sprrečavanje korupcije da pokrenu postupke u ispitivanju načina prodaje akcija, jer se pored ostalog boje da će Agrokor na račun Merkatora omogućiti preživljavanje na njegov račun.

(MONDO/agencije, foto: Beta/Hina/Lana Šljivar Dominić)

Komentari 16

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

munja

ajmo u Dis,pa ajmo u Dis.ljudi nema svako mesto u Srbiji Disovu prodavnicu.evo u S.Mitrovici dve radnje Rode,Idea i Maxi.znaci hteo ili ne nemas izbora.osim malih radnji koje se sanbdevaju u pomenutim radnjama i gule kozu sa ledja.poz

darko

Bolje da uvozimo iz Hrvatske, kvalitetnije je od nase robe.

Mitar

Odavno se sprema fuzija Idee i Mercatora, a nama je svejedno, jer i jedni i drugi su sa strane a ne iz Srbije, a uskoro će i DIS biti strana kompanija. Tako da Srbima ostaju samo mali trgovci da budu domaća trgovina, a njih guše uporedo država i proizvođači,(država dažbinama, a proizvođači visokim cenama) tako da kroz koju godinu ih neće biti. Srbima je odavno moto \"KUPUJMO UVOZNO, SAHRANIMO SRBIJU\"

special image