• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Malinari zadovoljni, Vučić kreće u istragu

Malina će biti proglašena za srpski strateški proizvod, a Vlada će oformiti tim koji će ispitati rad hladnjačara, kao i uvoz i izvoz tog voća, dogovoreno u Vladi. Knežević: Vlada ne može određivati cenu malina.

Sastanak malinara sa predstavnicima Vlade Srbije završio se dogovorom i trenutno nema razloga za proteste proizvođača tog voća, izjavio je danas predsednik Saveza srpske maline Dragan Vukailović.

On je novinarima, posle dvočasvnih razgovora u Vladi Srbije, preneo da su sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom poljoprivrede Goranom Keneževićem dogovorili četiri-pet tačaka koje su jako bitne za malinare.

Prema Vukailovićevim rečima, između ostalog dogovoreno je da malina bude proglašena za srpski strateški proizvod, da vlada oformi tim koji će ispitati rad hladnjačara, kao i uvoz i izvoz tog voća.



Nakon sastanka iz Vlade stiglo je saopštenje u kome Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede "apeluju na hladnjačare da izađu u susret proizvodacima maline oko prihvatljive cene".

U saopštenju se dalje navodi da je na sastanku prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučić i ministra poljoprivrede Gorana Kneževića sa malinarima dogovoreno da je malina proizvod od strateškog značaja za Republiku Srbiju i da u velikoj meri doprinosi suficitu izvoza poljoprivrednih proizvoda,kao i da je postignut dogovor oko formiranja zajedničkog tima predstavnika malinara, kabineta prvog potpredsednika Vlade i Ministarstva poljoprivrede, koji će utvrditi eventualne nepravilnosti tokom otkupa malina.

Pre juče najavljenog sastanka malinari su imali tri zahteva - rešavanje problema korupcije u tom sektoru, zatim da mailna bude proglašena za strateški proizvod, i da otkupna cena maline bude povećana na 250 dinara po kilogramu.

Vukailović je tada rekao da "gospodin Vučić treba da pohapsi one koji uvoze malinu iz Poljske, miksaju sa našom malinom, i prodaju po maloj ceni".

Vukailović tvrdi da otkupljivači imaju ćerke firme u Austriji, kojima izvoze domaću malinu po ceni 1,3 evra, a potom je prodaju dalje za po pet evra po kilogramu.

On je rekao da je ovogodišnja otkupna cena tog voća u Srbiji od 100 do 180 dinara po kilogramu "žalosno mala", i istakao da malinari traže akontnu cenu od 250 dinara i ispod toga neće ići.

Vukailović je istakao da će trojica članova Savaza stupiti u štrajk glađu, ukoliko sa predstavnicima vlade ne nađu rešenje, a da će potom blokirati Ibarsku magistralu u Preljini. Savez Srpska malina okuplja 7.000 malinara iz 11 opština u Srbiji.

Povodom ovog sastanka oglasio se i ministar poljoprivrede Goran Knežević. On je izjavioda je tržište to koje diktira cenu malina i da država nije ta koja ih otkupljuje, već je tu da pomogne boljoj i kvalitetnijoj proizvodnji.

Knežević je u izjavi Tanjugu rekao da je današnji sastanak deseti koji održava sa mailinarima u poslednjih godinu dana i da od samog početka Vlada Srbije želi da ide problemima u susret, da ih rešava, što, kako je dodao, i jeste zadatak svake odgovorne vlasti.

"Razgovarali smo o njihovim problemima i mislim da smo našli neki kompromis. Nije država ta koja tržišne odnose treba da rešava, to se mora rešavati u kontaku sa otkupljivačima malina i tamo se dogovarati oko cene", rekao je Knežević.

On je dodao i da se nada da će i hladnjačari izaći u susret proizvođačima i deo aktivnosti usmeriti ka tome da bude što povoljnija cena za srpsku malinu.

Ministar je ukazao da je Vlada na jutrošnjoj sednici donela odluku da se otpiše deo dugovanja koja su malinari imali prema Direkciji za robe rezerve za veštačko đubrivo preuzeto prošle godine.

"To je negde skoro milion evra koje im je država danas otpisala, tako da im se i time izašlo u susret", kazao je Knežević.

"Cene ću i dalje određivati tržište, država nije ta koja otkupljuje malinu i tu je da pomogne proizvođačima da što uspešnije, kvalitetnije i bolje proizvode", naglasio je Knežević.

(MONDO/agencije, foto ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vladeta

Kako okreneš neko skine kajmak! Milion evra za đubrivo koje je uzeo neko, a plaća država. Proizvođači malina su sigurno đubrivo koje dobijaju od hladnjačara platili jer im oni pri isplati maline to zaračunaju. Ja, kao registrovani poljoprivredni proizvođač, sad prvi put čujem da je država davala regresirano đubrivo konkretno baš za malinu. Obaveštavanje poljoprivrednih proizviđača je nikakvo. Od hladnačara smo čuli da je uveden porez na malinu! Pa to je , valjda, trebalo da se javno objavi da svi znaju i to na vreme.

dip.ing. Ratarstva

Stvarno se vec preteralo sa malinama i stalnim pretnjama. Gospodo, izgradite po uzoru na vojvodjanske hladnjace udruzeni tip skladistenja voca. To jest ulozite, udruzite se i prodajte po najboljoj trzisnoj ceni. Ali ne! Vi ne zelite da dajete svoja sredstva i zelite sve na gotovo. Da od nekoliko zbunova, ari,... maline zivite cele godine. I jos nesto. Ko je Vas prevario uopste da je nasa malina najbolja? Mislim odakle Vam to? To se samo ovde plasira. I jos to da strateski proizvod moze biti samo ako od njega zavisi drzava. Zalosno je ako Srbija zavisi od maline.

Nije astrofizika

Zelite resenje? Neka drazva raspise konkurs za gradjenje novih hladnjaca gde ce biti partner privatnim investitorima. Uslovi su sledeci: hladnjace ce raditi po principu 'warehouse receipts' gde bi se 70% dogovorene cene isplacivalo odmah proizvodjacima, a dodatnih 30% plus profit posle prodaje/izvoza. Tako stvarate partnerstvo izmedju hladnjca/nakupaca i proizvodjaca a profit se deli racionalinije. Ubrzo bi i drugi nakupci morali da se prilagode jer im niko od proizvodjaca ne bi prodavao robu. To, Ministre, mozete da uradite - u roku od 6 meseci, spremni za sledecu berbu

special image