• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još 208,5 miliona evra Srbiji od Nemačke

Izvor Tanjug

Potpisan protokol o razvojnoj saradnji za ovu godinu kojim je Srbija dobila mogućnost korišćenje 208,5 miliona evra za različite projekte.

Direktor Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević i rukovodilac Sektora za jugoistočnu Evropu i Kavkaz nemačkog Ministarstva za privrednu saradnju i razvoj Anete Zajdel potpisali su danas Protokol o razvojnoj saradnji za ovu godinu kojim je Srbija dobila mogućnost korišćenje 208,5 miliona evra za različite projekte.

Od tog iznosa, 195 miliona je u formi zajmova, a 13,5 miliona su bespovratna sredstva u obliku tehničke pomoći.

Pajević je nakon potpisivanja Protokola novinarima u Pres sali Vlade Srbije rekao da će sredstva biti usmerena na realizaciju projekata u tri prioritetne oblasti - javna infrastruktura, pre svega energija i voda, zatim ekonomski razvoj i zapošljavanje, kako i unapređenje javne administracije i jačanje institucija.

On je rekao da je u okviru razvojne saradnje između Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke u periodu od 2000. do 2012. godine Srbiji bilo namenjeno oko 1,3 milijarde evra razvojne pomoći čime je postala najveći bilateralni donator Srbije.

Kako je rekao, pored bilateralne pomoći, 20 odsto sredstava Nemačke čini ukupnu sumu pretpristupnih fondova koja Srbiji na raspolaganje stavlja EU.

Ti fondovi za period od 2014. do 2020. iznose 11 milijardi evra, dodao je Pajević.
On je zahvalio nemačkoj vladi na pomoći i podršci ekonomskom i institucionalnom razvoju Srbije.

Najveći deo sredstava će, kako je naveo, otići u oblast energetike, projekte energetske efikasnosti i obnovljive izvore energije.

On je naveo primer projekta energetske efikasnosti koji se realizuje u Kostolcu, čija je vrednost 60 miliona evra, što je kako je rekao, zajam pod najpovoljnijim uslovima.

Anete Zajedel ukazala je da je Srbija dala veliki doprinos celom regionu jugoistočne Evrope u smislu stabilizacije daljeg razvoja na Balkanu i da se nada daljoj dobroj i uspešnoj saradnji.

Kada su u pitanju razvojni projekti, ona je kazala da Srbija zauzima jedno od vodećih mesta kada su u pitanju sredstva koja dobija od Nemačke.

Zahvaljujući tim sredstvima Nemačka je pomogla Srbiji da napreduje u oblasti privrede, upravljanja i snabdevanja vodama, u oblasti finansija, a danas je, kako je navela, razgovarano i o daljim sredstvima za te i mnoge druge razvojne projekte.

Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm koji je prisustvovao potpisivanju protokola rekao je da Srbija za Nemačku predstavlja jednu od ključnih zemalja na Balkanu i da se nalazi u prvih 10 zemalja po visini sredstava koja joj daje za projekte razvoja.

Najveći deo sredstava namenjen je sektorima energetike i vodoprivrede, a sada će prvi put
sredstva biti dodeljena i za projekte razvoja energije vetra, dodao je on.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image