• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građevinske dozvole za 30 dana i "džabe"?

Izvor Tanjug

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić najavio je danas da će posle usvajanja novog zakona građevinske dozvole biti izdavane u roku od 30 dana i biti besplatne.

Govoreći o izdavanju građevinskih dozvola, ministar Velimir Ilić je, uz napomenu da je Srbija na kraju liste po tom parametru, najavio da će po usvajanju novih zakonskih rešenja one biti izdavane na jednom šalteru, u roku od 30 dana i da će biti besplatne.

"To su svet i investitori od nas tražili. Građevinska dozvola će se izdavati na jednom mestu, na jednom šalteru, za veoma kratko vreme do 30 dana i biće besplatna, a sukcesivno do upotrebne dozvole samo stvarne obaveze koje grad ili opština ulože u tu lokaciju će se naplaćivati", objasnio je Ilić.

On je precizirao da je zakon o legalizaciji gotov i da je trenutno upućen na mišljenje drugim ministarstvima, kao i da su sada odvojeni zakoni o legalizaciji i o prostornom planiranju.

Ilić je apelovao na građane da upisuju imovinu u Katastar nepokretnosti, navodieći da bez toga neće moći da stavljaju u promet i da trguju tim nepokretnostima.

"Ono iznosi 8.000 dinara.Upisuju se objekti gde nije sporna imovina i privatne kuće do 300 kvadrata, lokali do 100 kvadrata, vikendice do 200 kvadrata. Kod spornih objekata treba sačekati da se završi sudski proces", naveo je Ilić u izjavi za RTS.

On je na skupu, na kojem je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) predstavila Predlog koncepta reforme postupka izdavanja građevinskih dozvola u Srbiji, izjavio i da je nerešeno pitanje konverzije svojine nad građevinskim zemljištem ukočilo investicije u Srbiji i zatražio od najviših vladinih zvaničnika da taj problem hitno stave na dnevni red.

Ilić je najavio da će tražiti od premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da to, kako je istakao, političko pitanje, već od iduće nedelje bude na "dnevnom redu" vladajuće koalicije i dodao da bi u rešavanje tog problema trebalo uključiti i opoziciju.

Kako je rekao nijednom stranom investitoru ne mogu da objasne zašto treba da plate konverziju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu i da, po sadašnjim propisima, niko ne može regularno da je plati, jer se tek po izmirivanju te obaveze dobija građevinska dozvola i rešava finansijska konstrukcija bilo kog projekta.

Ministar građevine je na skupu rekao da će se novi Zakon o planiranju i izgradnji naći u vladinoj proceduri tek pošto o njemu bude postignut politički kompromis.

On je kazao da taj zakon predviđa mnogo brže izdavanje građevinskih dozvola, koje će biti na jednom šalteru, ali da konverzija mora da se reši, pošto sada konverziju uz naknadu samo mogu da plate "tajkuni, dileri droge i druge sumnjive osobe".

Ilić je dodao da je, na primer, za Luku Beograd na ime konverzije trebalo da se plati 120 miliona evra.

On je kazao kao najveće krivce za sporo i skupo izdavanje građevinskih dozvola označio lokalne samouprave i najavio da novi Zakon o planiranju i izgradnju predviđa mnoge promene, koje će oživeti investicije u građevinarstvu.

Ilić je podsetio da je Srbija u izveštaju Svetske banke "Duing biznis" na neslavnom 179. mestu po izdavanju građevinskih dozvola, od ukupno 185 zemalja.

Srbija bi sa te "sramne poziciije" mogla da skoči za oko 100 mesta, kada bude donet novi Zakon o planiranju i izgradnji, koji bi mogao da bude usvojem u Skupštini na jesen.

Ilić je dodao da je pripremljen i poseban zakon o redovnom postupku legalizacije objekata, koji je već u vladinoj proceduri i da ga ne bi trebalo mešati u medijima sa postojećim Zakonom o posebnim uslovima upisa prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, odnosno tzv. katastarskoj legalizaciji.

On je rekao da su predlozi USAID-a "odlični" i da je nacrt novog Zakona o planiranju i izgradnji pravljen u skladu sa savetima te međunarodne organizacije, ali da je još ostalo da se reši pitanje konverzije.

U Srbiji je do dobijanja građevinske dozvole potrebno proći više od 100 raznih procedura, a dozvole se izdaju u proseku za 279 dana, rečeno je na skupu.

Ilić je napomenuo da je veliki problem i to što su Vojvodina i Beograd po pitanju urbanizma odvojene celine i da republička vlast teško na njih može da utiče.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi je rekao da to što u Srbiji ima puno procedura za dobijanje građevinskih dozvola pokazuje da je u toj oblasti prisutna korupcija, jer takav ambijent odgovara korupciji.

Kirbi je istakao da je Srbija na dobrom putu ka EU i da mora da reši i to pitanje, kao i da bi građevinska industrija Srbije mogla da bude jedna od nosećih privrednih grana.

Američki ambasador je napomenuo da je njegov brat blizanac arhitekta, čiji se projekti univerzitetskih objekata grade širom SAD, i da nikad nije čuo od njega da su građevinske dozvole problem u toj zemlji i da je uvek glavni deo priče oko obezbeđivanja finansijskih sredstava.

Kirbi je kazao da Srbija ima dobre lokacije za investiranje i dodao da je ambasada SAD spremna uz dobru cenu da ponudi na prodaju staru zgradu te ambasade u Beogradu.

Konsultant USAID BEP projekta Miloš Živković je istakao da nigde više nego u Srbiji nema prostornih, urbanističkih i građevinskih planova, ali ni više divlje gradnje.

Stručnjaci USAID Projekta za bolje uslove poslovanja navode da bi bruto domaći proizvod (BDP) Srbije mogao da se poveća za čak dva odsto ako se učešće građevinske industrije u BDP podigne na nivo prisutan u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image