• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo: Kad hoće i Beograd poštuje rok

Izvor MONDO/Agencije

Skinuta je blokada transfera jer je Beograd pokazao da može da poštuje rokove plaćanja i izimirio sve obaveze, kažu iz Ministarstva finansija. Prestonica se žali što su joj, drugi dan zaredom, uskraćena sredstva.

 Ministarstvo: Kad hoće i Beograd poštuje rok Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Izvor: MONDO/Petar Stojanović

Ministarstvo finansija i privrede Srbije ocenilo je danas kao "apsolutno nekorektne" tvrdnje Grada Beograda da je Zakon o rokovima plaćanja besmislen, i istaklo da funkcionisanje glavnog grada Srbije nije ugroženo.

Kako se ističe u saopštenju, Grad Beograd bi trebalo, kao i ostale opštine i gradovi, da poštuje Zakon o rokovima plaćanja, a ne da iznosi zlonamerne i netačne optužbe.

Ministarstvo finansija i privrede Srbije je navelo da dva dana obustavljanja prenosa sredstava od poreza na zarade ne ugrožava funkcionisanje Beograda, s obzirom na to da grad danas na računu ima više od četiri milijarde dinara.

"Beograd je pre dve nedelje tvrdio kako nije u mogućnosti da prati izmirenja obaveza zbog velikog broja gradskih ustanova i organa. Pokazalo se da to nije tačno, jer su u tome uspevali više od dve nedelje. Sa današnjim presekom, Grad Beograd je izmirio sve svoje obaveze privrednicima, te će im, po zakonu, pripadajući deo poreza na zarade biti prebačen na račun", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo finansija i privrede kaže da će, preko Uprave za trezor, i dalje dosledno sprovoditi Zakon o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama.

Po navodima Ministarstva, od stupanja zakona na snagu svakodnevno se prate korisnici koji privrednicima ne plaćaju na vreme i do sada se znatno smanjenjio broj onih koji kasne.

Na početku primene tog zakona, s plaćanjem privrednicima je je po više od 45 dana kasnilo 616 republičkih, pokrajinskih i lokalnih organa, a danas ih je samo 97.

Gradu Beogradu danas su, drugi dan zaredom, uskraćena sredstva u ukupnom iznosu od 220 miliona dinara, saopštila je gradska uprava i pozvala Vladu da ne primenjuje "besmislene zakone".

Navodi se da su juče sredstva bila uskraćena zbog kašnjenja u plaćanju Centra dečijih letovališta od 5.469 dinara, a danas zbog tehničke greške prilikom unošenja podataka jer je za fakturu koju je grad Beograd primio 31. maja upisan kao rok plaćanja 6. maj.

"Iako je greška uočena i tokom jučerašnjeg dana ispravljena, sredstva Beograda od poreza na plate su opet obustavljana", navodi gradska uprava.

Grad Beograd u saopštenju "ponovo ukazuje na besmislenost ovakvog tumačenja i sprovođenja zakona i zahtevamo od nadležnih u Vladi Srbije da prestanu sa ovakvom praksom".

Početkom juna, kada su gradu Beogradu prvi put bila privremeno obustavljena transferna sredstva zbog kršenja zakona o rokovima plaćanja gradonačelnik Dragan Djilas je ocenio da je takav zakon besmislen.

Zakon o rokovima plaćanja u komercijalnim transakcijama počeo je da se primenjuje 31. marta, a Ministarstvo finansija i privrede od 15. maja, kada je dospeo 45. dan, odnosno krajnji rok za plaćanje obaveza koje je javni sektor preuzeo od privatnog sektora, prati kako se izvršavaju obaveze.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image