• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džonson elektrik otvara fabriku u Nišu

Izvor Tanjug

Mlađan Dinkić, gradonačelnik Niša Zoran Perišić i direktor za Evropu Džonson elektrik grupe Loran Kardon, potpisali su Memorandum o saradnji kojim se predviđa izgradnja fabrike vredne 20 miliona evra.

U prvoj fazi u toj fabrici u Nišu trebalo bi da bude zaposleno 1.000 radnika.

Dinkić je posle potpisivanja Memoranduma rekao da je to prvi strani investitor iz Hong Konga koji je prošle godine ostvario promet od dve milijarde dolara, a njegov najveći konkurent na evropskom tržištu je Boš.

Džonson elektrik će u Nišu izgraditi fabriku za proizvodnju elektromotora za sve industrije, pre svega za automobilsku.

Time se povećava broj fabrika koje će u Srbiji proizvoditi komponenete za automobilsku industriju, koja "broj jedan" našoj zemlji, i po vrednosti proizvodnje, i po vrednosti izvoza.

Dinkić je, takođe, najavio da će fabrika "Leoni" koja proizvodi kablove za automobile, i već je otvorila fabriku u Prokuplju, započeti izgradnju nove fabrike kod Malošišta, u blizini Niša, gde će zaposliti 1.500 radnika.

Džonson elektrik grupa i Leoni planiraju da izgradnju svojih fabrika započnu krajem leta, kazao je Dinkić.

Džonson elektrik planira da probnu proizvodnju započne na proleće 2014. godine, a puna proizvodnja započeće narednog leta, dodao je ministar.

On je nepomenuo da će u fabrici Džonson elektrik grupe, koja će biti izgrađena u Radnoj zoni "Sever", u blizini aerodroma "Konstantin Veliki", četvrtina radnika biti inženjeri.

Strategija Vlade Srbije je da, kroz pokretanje proizvodnje i nove strane investicije, zaposli ljude i na taj način stabilizuje kompletnu ekonomiju, kazao je Dinkić.

"Ovo je tek početak, ovo nije kraj", kazao je on i dodao da je Srbiji potrebno još mnogo ovakvih fabrika.

Srbija je izabrana za mesto investiranja u konkurenciji sa Poljskom, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom, napomenuo je Dinkić i čestitao Nišu, podsetivši da su pregovori sa predstavnicima Džonson elektrik gupe trajali osam meseci.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da je Niš usvojio principe moderne lokalne administracije i da će biti dobar domaćin stranim i domaćim investitorima.

Direktor Džonson elektrik grupe za Evropu Loran Kardon je rekao da oni dolaze sa najboljim namerama u Niš da proizvode i da je Niš dobra prilika za njih, kako sa stanovišta geografskog položaja, tako i sa stanovišta raspoložive radne snage.

Predstavnici Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) rekli su da će Džonson elektrik grupe aplicirati za subvencije, da je javni poziv u toku i da su procene da za takav tip investicije mogu dobiti 9.000 evra po radnom mestu.

Džonson elektrik je svetski lider u domenu elektopokretača, što uključuje sve podsisteme - elektromotore, solenoide, prekidače i spojnice.

Njihovi proizvodi se koriste u velikom opsegu industrija a kompanija zapošljava više od 38.000 radnika u 23 zemlje, od čega 4.000 u Evropi. Sedište kompanije je u Hong Kongu, a evropsko sedište nalazi se u Švajcarskoj.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan Nish

Vidim da od posla i u ovoj firmi nema ništa jer se kao i do sada zapošljavaju žene. Član sam sns-a i bio sam angažovan da uznemiravam ljude u predizbornoj kampanji a od posla nema ništa. Opet zapošljavaju samo žensku radnu snagu.

Milan Nish

Voleo bih da radim u jednoj takvoj firmi. Predavao sam CV-e za Yuru i Leoni u Prokuplju ali me za posao nisu zvali. Idem na nazovi Sajmove zapošljavanja već deset godina i od posla ništa. U Nacionalnoj službi zapošsljatanja moj savetodavac tvrdi da u Yuri zapošljavaju više žena nego muškaraca. Pretežno u ovim fabrikama a tu mislim na Yuru i Leoni rade žene pa se bojim da to ne bude praksa i sa firmom Džonson elektrik. Inače sam radio kao elektroinstalater u firmi Monter- elektromontaža Niš.

special image