• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Realniji aranžman sa Svetskom bankom

Izvor MONDO/Agencije

Ministar finansija i privrede Milađan Dinkić najavio je danas mogućnost finansijskog aranžmana sa Svetskom bankom, kojim bi se kroz podršku strukturnim reformama finansirao budžet.

"Pokušaćemo da napravimo nešto što ranije nije možda bilo planirano, a to je finansijski aranžman sa Svetskom bankom, kako bi dobili podršku za strukturne reforme i na neki način jeftino finansiranje budžeta u narednom periodu sredstvima Svetske banke", rekao je Dinkić na sednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da nastavi razgovore sa MMF-om, ali on misli da nije realino da se u toku ove godine napravi program sa tom finansijskom institucijom.

"Realnije je da napravimo program sa Svetskom bankom", ocenio je Dinkić, ukazavši da MMF podržava reforme koje se sprovode, ali smatra da treba smanjiti plate i penzije.

"Pokušaćemo da imamo program sa Svetskom bankom, bez programa sa MMF-om, to je ideja", naveo je ministar finansija i dodao da Svetska banka podržava strukturne reforme Vlade Srbije.

Prema njegovim rečima, razgovori sa Svetskom bankom, koja je zainteresovana za program sa Srbijom, nastavljaju se u narednim nedeljama.

"Što se tiče investicionih projekata, imamo dovoljno zaključenih kredita, koje treba protrošiti, a sa Svetskom bankom razgovamo o finansijskom aranžmanu - da oni podrže budžet kroz podršku strukturnim reformama", precizirao je Dinkić.

Ministar je izjavio da je posle četiri godine uzastopnog rasta nezaposlenosti u Srbiji ona opala.

"Anketa o radnoj snazi iz aprila ove godine pokazala da je rast nezaposlenosti je zaustavljen" , izjavio je danas ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić.

"Stopa nezaposlenisti je niža za 1,4 odsto u odnosu na isti period lane, kada je iznosila 25,5 odsto. Sada je 24,1 odsto", rekao je Dinkić na sednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

On je istakao da je to visoka stopa nezaposlenosti, ali da je trend rasta nezaposlenosti zaustavljen i dodao da ohrabruje i to što je stopa zaposlenosti povećana za dva odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Naravno ne možemo biti zadovoljni sve dok se stopa nezaposlenosti ne spusti ispod 20 odsto", kazao je ministar finansija, ukazavši da je, međutim, stopa neformalne zaposlenosti porasla za 1,2 odsto.

To, kako je rekao, govori da imamo veliki prostor u legalizaciji sive ekonomije, što je jedan od ključnih pravaca rada Poreske uprave u narednom periodu.

"Nije nam cilj da one koji rade u sivoj ekonomiji izbacimo sa tržišta rada, već da ih uvedemo u sistem", podvukao je Dinkić.

Ministar finansija i privrede zjavio je danas da je u junu ostvaren najniži budžetski deficit od početka godine, koji je oko pet milijardi dinara.

Dinkić je na sednici skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava ukazao da je reč o preliminarnim podacima koji pokazuju da su u junu prihodi bili oko 70 milijardi, a rashodi oko 75 milijardi dinara.

"To je rezultat, kako mera štednje na rashodnoj strani, tako i bolje naplate prihoda", kazao je ministar finansija.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kocho

Шипак од ММФ-а, шипак за датум. Ајмо да се играмо игре, шта ћете добити од Светске банке?

special image