• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kod Rumuna direktor cenjeniji nego kod Norvežana!?

Izvor mondo.rs

Prosečno plaćeni radnik u Rumuniji radi 12 i po dana da bi dobio koliko njegov direktor za jedan sat. Kod Skandinavaca odnos je šest puta manji.

Nedostižna satnica rumunskog menadžera, doduše, iznosi 305 dolara a norveškog je 55 odsto veća (472 dolara), ali je razlika odnosa plata unutar EU ogromna, izračunao je britanski "Ekonomist".

Na osnovu podataka zarada u, u EU dominantnom, privatnom sektoru i zvaničnih statističkih podatakao o prosečnim platama, ekonomski magazin je izračunao da je odnos plata ubedljivo najveći u najistočijoj zemlji EU.

Britanski magazin je dao podatke i o nekim zemljama van EU, recimo Ukrajini, koja se takođe može pohvaliti "direktorima bogovima", kao i Rusiji.

U te dve zemlje bivšeg SSSR-a radnik sa prosečnom platom radi 11 dana za šefovu satnicu, s tim da je u Ukrajini ona 187 dolara a u Rusiji 264 dolara.

Odnosi plata unutar EU nemaju mnogo veze sa privrednim ambijentom i ekonomskom snaogm zemlje. Tako u Španiji čelni čovek kompanije prosečno zarađuje 792 dolara na sat, isto koliko i prosečni radni ali za osam dana.

Dva dana više treba prosečenom Italijanu da zaradi direktorskih 957 dolara na sat.

U ekonomski ozbiljnim i stabilnim zemljama ti odnosi - padaju. Tako recimo u Nemačkoj, daleko najsnažnijoj ekonomiji na Starom kontitnetu, direktora po satu plaćaju 546 dolara, koliko i prosečnog radnika za dva i po dana.

Kod država sklonih socijalnoj pravdi sa severa Evrope taj odnos je još manji. U Norveškoj za 472 dolara šefovske satnice radnik sa prosečnim primanjima radi dva dana, a onaj sa minimalcem samo pola dana više. Ništa veća razlika nije ni u Danskon ni na Islandu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image