• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proradili Batrovci, kamioni "mile"

Izvor MONDO/Tanjug

Prelaz kamiona iz Srbije u Hrvatsku na graničnom prelazu Batrovci je proradio, ali se odvija usporeno.

S obzirom na to da teretna vozila čekaju i više od 30 sati da uđu u novu članicu EU, saobraćajna policija je počela da preusmerava kamione na druge granične prelaze.

Kolona kamiona, koji čekaju da uđu u Hrvatsku, trenutno je duga više od deset kilometara i od naplatne rampe Adaševci - Šid teretna vozila su parkirana u dve kolone, a oko 1.200 vozača s nestrpljenjem očekuje da se situacija na hrvatskom delu graničnog prelaza normalizuje.

Od jutros oko deset sati kamioni su, posle 12-očasovnog prekida, ponovo počeli da prelaze, ali je u međuvremenu bilo nekoliko prekida i zastoja zbog tehničkih problema na hrvatskom delu prelaza i usklađivanja carinskog sistema Hrvatske sa propisima EU, izjavio je Tanjugu komandir Stanice granične policije u Batrovcima Đorđe Borđoški.

On je naglasio da na srpskom delu prelaza nema nikakvih problema i da nema čekanja na ulazu iz Hrvatske u našu zemlju, istakavši da su pogranični organi Srbije potpuno spremni i da održavaju redovan protok putničkog i teretnog saobraćaja.

Borđoški je ocenio da se normalizovanje situacije može očekivati u periodu od 48 sati, ukoliko kod Hrvata ne bude novih problema i prekida u kontroli teretnog saobraćaja na graničnom prelazu.

Šef carinske smene na prelazu Batrovci Predrag Milakara rekao je za Tanjug da od jutros naša saobraćajna policija preusmerava kamione ka Tovarniku, Horgošu i drugim prelazima ka Hrvatskoj i Mađarskoj.

Milarkara je savetovao vozačima da promene granični prelaz, a umesto Batrovaca koriste neki od prelaza na ulazu u Mađarsku, jer i na ostalim prelazima ka Hrvatskoj može da bude problema u radu hrvatskog carinskog sistema.

On je naveo da trenutno na prelazu Batrovci prelazi u Hrvatsku samo dvadesetak teretnih vozila na sat, uz napomenu da je prosečno zadržavanje teretnjaka, kada su normalni uslovi rada, oko dva minuta.

Vozači kamiona, od kojih neki čekaju na prelazu u Batrovcima više od 36 sati da uđu u Hrvatsku, žale se da trpe zbog ovog zastoja veliku štetu, izražavajući bojazan da će i u buduće biti takvih problema.

Vozač iz Novog Pazara rekao je izveštaču Tanjuga da čeka 48 sati da uđe u Hrvatsku i požalio se da je njegovim kolegama, koji takođe dugo čekaju na prelazu u Batrovcima, vrlo teško jer je vruće i nemaju dovoljno vode za piće.

Dvojica vozača iz Rume rekli su da čekaju više od 30 sati na prelazu, dok je njihov kolega iz Makedonije naglasio da je u dugačkoj koloni teretnjaka već dva dana, jer čeka od nedelje u 15 sati.

Osim vozila iz naše zemlje, na prelazu Batrovci sada je "zarobljen" i veliki broj kamiona iz Turske, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Hrvatske i više drugih zemalja iz bliskog okruženja.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić izjavio je danas da je dao nalog da se kamiondžijama zarobljenim u kolonama na graničnim prelazima sa Hrvatskom dopreme osveženje i hrana.

Ministar je rekao novinarima u Priboju da je sticaj okolnosti takav i da "ne treba zamerati našim prijateljima u Hrvatskoj, koji se nisu snašli u prvom momentu".

Mrkonjić je rekao da ga njegovi ljudi svaki čas informišu o situaciji na graničnim prelazima i da je upoznat da je jedna kolona kamiona bila dugačka oko 11 kilometara.

On je naveo da Srbija treba da izvuče neke pouke iz iskustva Hrvatske i da se pripremi kada i ona dođe na red.

Ministar saobraćaja je izrazio očekivanje da će situacija na graničnim prelazima biti brzo normalizovana.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Å umenko

Kad hoce u EU.Neka cekaju.

special image