• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kamiondžije kod Batrovaca dobile vodu i hranu

Izvor MONDO/Agencije

Ekipe Auto-moto saveza Srbije danas su graničnom prelazu Batrovci obišle vozače teretnih vozila i dopremili im vodu i hranu.

Vozači više od 30 sati čekaju u kolonama dugim više kilometara na ulazu u Hrvatsku.

Ekipe AMSS su sa svojih desetak vozila dopremile vodu i hranu za vozače teretnjaka iz cele jugoistočne Evrope, iz Turske, Bugarske i Srbije koji su praktično zarobljeni u kilometarskim kolonama.

Pomoćnik ministra za saobraćaj i drumski transport Milorad Ilić ranije danas izjavio je da je oko 100 kamiona jutros do osam sati prešlo granicu na Batrovcima i da je dobio uveravanja od kolega iz Hrvatske da će za dva dana biti normalizovan saobraćaj na tom graničnom prelazu.

Ilić je je rekao da je sinoć oko 21 čas krenuo prelaz preko granice, ali da se obavljao sporo i da je oko 100 kamiona, prema najnovijim informacijama, jutros do osam sati prešlo granicu sa Hrvatskom.

"Pristižu novi kamioni i zbog toga nije došlo do značajnog smanjenja broja kamiona na granici", rekao je Ilić, gostujući u Jutarnjem programu TV Pink.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić najavio je danas da će, u dogovoru sa policijom, biti obezbeđena još jedna traka za prolaz kamiona sa lako kvarljivom robom na graničnom prelazu sa Hrvatskom, Batrovci.

Mrkonjić je rekao novinarima, obilazeći taj granični prelaz, gde je na srpskoj strani formirana kolona kamiona duga desetak kilometara, da bi transportni saobraćaj trebalo da se normalizuje za oko 55 sati.

On je dodao da će zatražiti hitan razgovor s ministrom saobraćaja Hrvatske i direktorm hrvatske carine da bi razmotrili načine kako da se što pre reše tehnički problemi na tom graničnom prelazu sa hrvatske strane.

Komandir Pogranične policije u stanici Batrovci, Djorđe Borđoški, rekao je Tanjugu da kamioni čekaju sa srpske strane da uđu u Hrvatsku oko 30 sati i da u koloni ima između 700 i 800 kamiona.

Borđoški je izrazio očekivanje da će ta situacija biti rešena u narednih nekoliko dana.

Izvoznici i špediteri iz Srbije, Turske, Bugarske, Makedonije dugo će pamtiti ulazak Hrvatske u Evropsku uniju, pišu beogradske "Novosti".

Načičkani u dve kolone, duge desetak kilometara, tiskalo se u utorak na graničnom prelazu Batrovci između 1.200 i 1.400 teških kamiona punih carinjene robe.

Zvanično, sistem carine Hrvatske je "pao", jer na vreme nije usklađen sa evropskim. Međutim, među vozačima "teškaša" pronela se priča da je reč o "tihom" štrajku hrvatskih carinika. Naši carinici ipak nisu iznenađeni ovim zastojem i gužve očekuju sve do avgusta.

"Ako ostanem još dan-dva na prelazu, propašće mi deset tona malina, koje vozim iz Arilja u Keln. Čekam u koloni više od 13 sati i ne znam kada će ova agonija da se završi", očajan je Sanel Pranjić iz Tuzle.

Iako nedležni za saobrćaj apeluju da se koriste i drugi prelazi to je "prazna priča" i kamiondžije kažu da tako nešto nije moguće.

"U carinskim papirima mi je naznačen prelaz Batrovci, niti mogu da se vratim, niti da 'okušam sreću' na nekom drugom graničnom prelazu. Kažem policajcima da imam kvarljivu robu, ali to nikoga ne zanima. Na kraju će sva šteta da se prelomi preko grbače proizvođača i nas prevoznika, kaže Pranjić.

U nepreglednoj koloni teškaša bilo je onih koji su čekali na izlazak iz Srbije i više od 40 sati, a u noći između ponedeljka i utorka nisu se pomerili ni milimetar.

Najviše je bilo onih sa "učinkom" od 30 sati stajanja. Pridošlice je policija već na oko tri-četiri kilometra pre naplatne rampe usmeravala na zaustavnu traku.

Od 1. jula do utorka u 14 časova ušlo je na auto-put iz pravca Beograda ukupno 1.257 šlepera, a na Šidu je izašlo samo 497 "teškaša". Policija će pošto je proradio sistem u Hrvatskoj propuštati prvo vozila kojima ističe kartica, jer između ulazne i izlazne rampe ne sme da prođe više od 24 sata. Ako ipak neko od vozača zakasni, nećemo praviti problem niti ćemo im naplaćivati dodatni trošak jer ovo nije krivica vozača.

"Od momenta ulaska Hrvatske u EU, došlo je do tehničkih problema, pada informacionog sistema hrvatske carine", kaže Đorđe Borđoški, komandir policije na graničnom prelazu.

Inače, ponedeljak, utorak i sreda su najopterećeniji dani na ovom prelazu. Sva roba biljnog i životinjskog porekla mora da dođe na Batrovce, tako da se uobičajeno beleži po 500 vozila dnevno na izlazu iz zemlje.

Putnički saobraćajsve vreme ide normalno i tu nema gužvi.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image