• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A sada, nova pravila za izvoz u Hrvatsku

Izvor Beta

Izvoznici prehrambenih proizvoda i suplemenata iz Srbije se pripremaju za deklarisanje po evropskim standardima i pravilima upotrebe zdravstvenih izjava na proizvodima, kako bi mogli da budu na tržištu Hrvatske.

"Takvih proizvoda je mnogo, jer Srbija jedina u regionu nema usaglašen dnevni unos vitamina i mineral sa vrednostima koji u Evropskoj uniji (EU) važe od oktobra 2012. godine, a Pravilnik o zdravstvenim izjavama tek treba da se donese u drugoj polovini ove godine", navodi se u saopštenju IHIS Nutricionizam.

Direktorka IHIS Nutricionizma, koji je deo IHIS Naučno-tehnološkog parka Zemun, Danica Zarić rekla je da se za pomoć najviše obraćaju firme koje posluju u sklopu hrvatskih korporacija, ali i velike izvozne firme.

"Najčešće im pomažemo na proizvodima koji sadrže vitamine ili nose neku zdravstvenu izjavu, jer je jedino Srbija ostala sa starim vrednostima dnevnih unosa vitamina i minerala, dok su pored Hrvatske, Bosna i Hercegovina i Makedonija uskladile te vrednosti", rekla je ona, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, izvoznicima je pomoć neophodna i pri definisanju zdravstvene izjave, jer su u EU jasno definisana pravila koji proizvod i sa kojom količinom određenog nutrijenta može poneti zdravstvenu izjavu.

Zarićeva je kazala da domaći proizvođači ne treba da pribegavaju skidanju zdravstvenih izjava sa proizvoda koje izvoze i tako ne deklarišu vitamine i minerale koje njihov proizvod ima, nego treba da na pravi, zakonski dozvoljen način istaknu kvalitet svog proizvoda.

Proizvode koji nisu adekvatno deklarisani mogu se naći u svim kategorijama, a najviše ih je među mlečnim proizvodima, jer nisu odobrene zdravstvene izjave za probiotike, a na jogurtima na srpskom tržištu svaki ima tu zdravstvenu izjavu.

Takođe, izgled nutritivne tablice većine domaćih proizvoda nije usklađen sa EU propisima, a prodavnice u Srbiji su pune proizvoda sa izjavama o lečenju ili dobrobiti za ljudski organizam, iako to nije u skladu sa evropskim standardima.

Kako bi pomogla domaćim proizvođačima, IHIS Nutricionizam je počeo da radi istraživanje o korišćenju zdravstvenih i nutritivnih izjava na prehrambenim proizvodima i suplementima na tržištu Srbiji, na uzorku od 3.500 prehrambenih proizvoda, koje će preliminarno biti objavljeno krajem jula.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image