• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Sirakovu prvo kogeneraciono postrojenje Balkana

Izvor Tanjug

NIS pustio u pogon postrojenje za proizvodnju električne i toplotne energije iz gasa koje se dobija na sabirno-otpremnoj naftnoj stanici kod Velikog Gradišta.

Naftna industrija Srbije (NIS) pustila je danas u Sirakovu u rad kogeneraciono postrojenje, prvo takve vrste na Balkanu, tehnologije u koju je uloženo 1,2 miliona evra.

Na svečanom puštanju u pogon ministarka energetike Zorana Mihajlović je naglasila da će to kogeneraciono postrojenje (kombinovana proizvodnja struje i toplotne energije) doprineti povećanju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine, što je jedan od strateških ciljeva ove vlade i tog ministarstva.

Mihajlović je kazala da je Ministarstvo prethodno pripremilo neophodan okvir za obnovljive izvore energije, što uključuje podsticajne tarife i ugovor o otkupu struje proizvedene iz obnovljivih izvora, što se odnosi i na kogenerativna postrojenja.

Ministarka je pozvala i druge investitore da ulažu u kogeneracione objekte u Srbiji, investiraju u nove tehnologije, a da zauzvrat iskoriste prednosti podsticajnih tarifa za proizvodnju struje iz tih postrojenja.

Mihajlović je istakla da je već razgovarala sa nekim italijanskim investitorima, koji su zainteresovani da ulažu u tu vrstu postrojenja u kliničkim centrima u Beogradu i Zrenjaninu.

Ovaj projekat u Sirakovu je i ekološki i energetski kvalitetan, rekla je ona i dodala da Vlada Srbije kao manjinski akcionar NIS-a, sa vlasništvom od 29 odsto, od te kompanije očekuje da nastavi da ulaže u energetske i ekološke projekte i da poštuje do sada potpisane ugovore.

Generealni direktor NIS-a Kiril Kravčenko rekao je da je to samo početak investicionog programa vrednog šest milijardi dinara u kogenerativna postorojenja i dodao da će ceo ciklus trajati do kraja 2014. godine.

Kako je naveo, na NIS-ovim naftnim poljima do kraja ove godine biće postavljeno osam takvih postrojenja, a ukupno 14 do kraja 2014. godine.

Kravčenko je objasnio da je suština rada te moderne tehnologije povećanje iskorišćenja gasa koji se manjim količinama dobija uz proizvodnju nafte na naftnim poljima u Srbiji, a to će značajno doprineti zaštiti životne sredine.

Predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić naglasio je značaj te investicije za razvoj te lokalne samouprave jer će, kako je kazao, doprineti ekonomskom razvoju, ali i smanjenju zagađenja životne sredine.

Kapacitet kogeneratora u Sirakovu iznosi 0,85 megavata, a godišnje će proizvoditi 6,12 miliona kilovatčasova električne energije.

Toplotna energija koja će se dobijati iz gasa sa te naftne stanice koristiće se za rad infrastruktrurnih objekata na bušotini, dok će se struja isporučivati eksternim potrošačima, što će omogućiti NIS-u izlazak na domaće tržište električne energije.

Procenjeno je da će ta nova tehnologija, čiji je izvođač bila jedna češka kompanija, doprineti uštedama u nabavci energenata od 40 odsto.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image