• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Somborci iz FAS-a štrajkuju pred zgradom Vlade

Izvor Tanjug

Radnici Fabrike akumulatora Sombor (FAS), koji su od maja u štrajku jer im mesecima kasne plate, očekuju da će ih primiti neko iz Vlade.

Radnici fabrike koja je jedna od izvoznih uzdanica Srbije (izvozi se 80 odsto proizvodnje) okupili su se danas na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, odakle su krenuli pred Vladu Srbije da bi tamo predali svoje zahteve.

Radnici su svoj protest izražavali duvajući u trube i noseći transparente "Ko radi umire od gladi", "Podelite plate, ne delite otkaze", "Klasnom borbom do radničke pobede" i "Niko vas neće spasti radničkog gneva".

Predsednik sindikata i štrajkačkog odbora Branko Malbaša rekao je za Tanjug da plate nisu dobili još od januara, a sa rukovodstvom nisu uspeli da se dogovore oko isplate.

Prema njegovim rečima, štrakačima nije dozvoljeno ni da ulaze u fabriku, pa stoje ispred kapije, a 148 radnika, od ukupno 550, dobilo je otkaze zbog štrajka, uz obrazloženje da su prekršili održavanje minimuma procesa proizvodnje, za šta Malbaša tvrdi da nije tačno.

On je naveo da je menadžment u međuvremenu zaposlio neke nove radnike, pokušavajući da uguši štajk. Novim radnicima je, kako kaže, isplaćeno po 5.000 dinara na ruke, a u petak i po 20.000 dinara akontacije od junske plate na tekući račun, dok stari radnici nisu dobili ništa.

Štrajkači su odlučili da svoje zahteve predaju Vladi Srbije i očekuju da će ih danas neko primiti i saslušati.

Tokom trajanja štrajka, iz šabačke firme Farmakom MB (vlasnik Miroslav Bogićević se smatra bliskim nekadašnjem vrhu DS-a), u čijem sastavu posluje FAS, tvrdili su da će radnicima zarade biti isplaćene, čim se vrate na svoja radna mesta, jer će tek tada fabrika moći da dobije kredit.

Rukovodstvo fabrike optužilo je Vladu Vojvodine da je umešana u organizaciju štrajka, što je juče Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova demantovao, navodeći da je jedini interes Vlade Vojvodine da proizvodnja u FAS-u bude nastavljena.

Suprotno navodima menadžmenta FAS-a i kompanije Farmakom, resorni pokrajinski sekretar Miroslav Vasin, sa svojim saradnicima "uložio je ogromne napore u pokušaju da smiri situaciju i da posreduje u postizanju dogovora između radnika i menadžmenta", navedeno je u saopštenju na sajtu vojvođanske vlade.

Napominje se da je nakon dužeg pregovaranja  sačinjen predlog dogovora o prestanku štrajka, uz garancije pokrajinskog sekretara da će se dogovor poštovati", ali da sutradan pokrajinskom sekretaru nije omogućeno da radnicima izloži plan za prestanak štrajka.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image