• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo zašto "sad ne možemo sa MMF"

Izvor MONDO/Agencije

Budžetski deficit verovatno će biti veći od pet odsto BDP-a, a rebalansom budžeta je planiran na 4,7 odsto, upozoravaju stručnjaci iz MAT-a.

Zašto su učestale izjave političara zašto Srbija "trenutno" ne može da uđe u neki aranžman sa MMF-om još jasnije je danas, posle prezentaicje mesečnog biltena Makroekonomske analize i trendovi Ekonomskog instituta u Beogradu.

Biudžetski deficit ne samo da će biti još manji, kako to preporučuje MMF nego će verovatno biti i veći i od onog koji se planira rebalansom budžeta za 2013. godinu.

"Ta mogućnost postoji, jer je precenjen nivo prihoda prikazan u rebalansu", rekao je ekonomski stručnjak Stojan Stamenković u Privrednoj komori Srbije na predstavljanju novog broja MAT-a.

Deficit u odnosu na prethodno planiranih 122 milijarde dinara u rebalansiranom budžetu je ograničen na 178 milijardi dinara, što znači da je viši za 46 odsto, ukazao je Stamenković.

Ovo je druga "opomena" uglednih srpski stručnjaka, nakon što je Fiskalni savet prošle nedelje upozorio da Ministarstvo finansija pogrešno računa javni dug, tj da ima prilično "fleksibilna" pristup upotrebi statistike.

Povodom predloga Fiskalnog saveta da se uvede solidarni porez na penzije i plate veće od 25.000, odnosno 40.000 dinara, on smatra da ta mera ima kratkoročni karakter iako na rok od jedne godine može dati polovinu potrebnih ušteda, tačnije jedan odsto vrednosti BDP.

Stamenković je dodao da se može podržati program strukturnih reformi koji podrazumeva privatizaciju javnih preduzeća, promenu zakona o radu, suzbijanje poreske nediscipline, olakšice za investiranje, kao i uvođenje centralnog registra zaposlenih u javnom sektoru.

"Nedostaju, međutim, neki važni segmenti, a naročito plan za reformu penzionog sistema, koja mora da bude deo reformskih procesa", naveo je.

Iako Fiskalni savet pominje i neke izolovane reforme u sistemu penzionog osiguranja, još ni jedan zvanični nivo ne govori o celovitoj i povezanoj koncepciji sistemskih reformi, rekao je Stamenković.

Komentarišući makroekonomske pokazatelje za maj, ukazao je na ozbiljan pad industrijske proizvodnje u gotovo svim oblastima, što je posledica spajanja praznika početkom tog meseca.

U maju je redukovana i dinamika spoljnotrgovinske aktivnosti, dok je pad prometa u trgovini na malo bio 3,8 odsto.

Međugodišnja inflacija se vratila u jednocifrenu zonu, ali se do kraja godine očekuje veći rast od sadašnjeg zbog regulisanih cena, a već je najavljeno poskupljenje električne energije, rekao je Stamenković.

Za četiri meseca tekuće godine, kako je dodao, bilo je svega 217 miliona evra stranih investicija.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image