• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stabilna klima u Srbiji - nova radna mesta

U Srbiji bi, uz podršku Evropske unije, uskoro trebalo da započne realizacija projekta kojim se podstiče otvaranje novih radnih mesta, kazao je u razgovoru za Betu medjunarodni stručnjak za tržište rada Dejvid Blekburn (David Blackburn).

U Srbiji bi, uz podršku Evropske unije, uskoro trebalo da započne realizacija projekta kojim se podstiče otvaranje novih radnih mesta, kazao je u razgovoru za Betu medjunarodni stručnjak za tržište rada Dejvid Blekburn (David Blackburn).

On smatra da je za smanjenje broja nezaposlenih, kojih u Srbiji ima oko milion, potrebno ojačati ekonomiju zemlje i stvoriti stabilnu klimu za dolazak stranih investitora.

Nezaposlenost je, kako je naveo, problem koji ima ozbiljne socijalne posledice i nikako ga ne može rešavati samo jedna služba Nacionalna služba zapošljavanja (NSZ).

Blekburn je bio vodja tima nedavno završenog projekta Programa podrške zapošljavanju, koji je trajao dve i po godine, finansirala ga je Evropska unija i realizovala Evropska agencija za rekonstrukciju (EAR).

Projekat je sproveden u saradnji sa NSZ i Ministarstvom za rad, zapošljavenje i socijalnu politiku Srbije.

Blekburn je podsetio da taj Projekat nije otvarao nova radna mesta, ali je obezbedjen novac za 15 različitih projekata koji mogu da pomognu nezaposlenima da postanu aktivni i tarženi na tržištu rada.

Reč je o raznim programima i obukama koji su pokrivali najraznovrsnije kategorije nezaposlenih dugoročno nezaposlene, nezaposlene koji nemaju potrebno obrazovanje ili su njihova znanja i veštine zastarele, zatim, žene koje imaju od 35 do 50 godina, ili preko 50 godina i spadaju u kategoriju koja se teže zapošljava.

Vlada Srbije je, kako je kazao, prošle godine usvojila prvi Nacionalni akcioni plan zapošljavanja, koji se sada primenjuje, ali "na žalost, on ne znači mnogo nekome ko traži posao."

"Politika i strategija zapošljavanja malo znače nezaposlenoj osobi, ali je Nacionalni akcioni plan postavio standarde koji bi trebalo da poboljšaju prilike na tržištu rada", smatra Blekburn.

Nerealno je, kako je dodao, očekivati da će se problem nezaposlenosti u Srbiji rešiti preko noći zahvaljujuci projektima koji podržavaju programe zapošljavanja ili novcu koji Evropska unija ulaže u njihovu realizaciju.

"Razvoj preduzetništva, podsticanje samozapošljavanja i stalni rad na unapredjivanju ličnih znanja i veština, je ključ za smanjenje stope nezaposlenosti", poručio je Blekburn.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image