• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gas pojeftinjuje za 2,5 odsto

Izvor Beta

Srbijagas je saopštio da će cenu gasa za javno snabdevanje smanjiti za 2,5 odsto.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je novinarima prilikom obilaska podzemnog skladišta u Banatskom dvoru da je Upravni odbor Srbijagasa juče, na zahtev Vlade Srbije, smanjio za 12 dolara ponuđenu cenu gasa od 480 dolara za 1.000 metara kubnih.

Bajatović je podsetio da je na javnom snabdevanju oko 80 odsto potrošača u Srbiji.

Cena je smanjena a toplanama će biti ponuđeno reprogramiranje dugova, a onima koje ne budu poštovale dogovor o tome, biće isključen gas.

"Svi će dobiti reprogram i realnu mogućnost za otplatu dugova, a oni koji ne budu poštovali, biće tuženi i isključeni. Srbijagas će se strogo držati toga", ukazao je Bajatović prilikom posete podzemnom skladištu gasa u Banatskom dvoru.

Precizirao je da od septembra gas neće više dobijati ni jedan potrošač koji ne plaća.

Bajatović je kazao da će se reprogramirati glavnica dugovanja za gas, a da Srbijagas će se s državom dogovoriti o tome šta će se učiniti s kamatom.

U toku je dogovaranje o isporuci gasa preduzećima u restrukturiranju, a i tu važi da će gas dobijati samo ona preduzeća koja budu plaćala tekuće isporuke.

Bajatović je ocenio da mediji neopravdano proglašavaju Srbijagas za najvećeg domaćeg gubitaša, i naveo da to preduzeće prošle godine nije naplatilo 220 miliona evra za isporučen gas.

To se, po računovodstvenim stadardima, beleži kao gubitak, kazao je direktor i dodao da je stvani gubitak Srbijagasa prošle godine bio 110 miliona evra, a samo u poslednjem kvartalu, zbog nerealne cene gasa, gubitak je bio 75 miliona evra.

Na pitanje novinara da li će se kandidovati za generalnog direktora Srbijagasa, ukoliko bude raspisan konkurs, Bajatović je kazao da Vlada Srbije kao osnivač tog javnog preduzeća može u svakom trenutnku da objavi konkurs.

"Ja ću ponuditi 'omanju' paletu rezultata, kako što su Južni tok i drugi projekti. Ako nađu nekog sa takvom biografijom ili boljom, tu sam", kazao je Bajatović.

Generalni direktor Bajatović izjavio je danas da će 56 miliona evra dugovanja tog javnog preduzeće do kraja godine postati javni dug.

"Ono što su realni dugovi Srbijagasa biti podeljeni u deo koji može da se plati iz tekuće zarade i nenaplaćenih potraživanja, a preostalo će preći u javni dug" rekao je Bajatović.

On nije mogao da precizira koliki će biti ukupan iznos duga Srbijagasa koji će preći u javni dug, pošto još nije poznato koliko će od oko 600 miliona evra potraživanja biti naplaćeno.

On je naveo da je ukupno zaduženje Srbijagasa oko 1,1 milijardu evra.

Bajatović je kazao i će se oko restrukturiranja Srbijagasa još razgovarati ističući da postoje dva koncepta, ali da nema protivnika restrukturiranja.

Kako je precizirao, jedan koncept je da se izdvoji transport gasa, a ostalo prepusti tržištu, a drugi, za koji se Srbijagas zalaže, je da to prduzeće bude nova srpska energetska kompanija organizovana kao holding.

Bajatović je kazao da u saradnji sa konsultantskom kućom BSG završavaju predlog programa restruturiranja Srbijagasa i da će uslediti dogovor u okviru Vlade Srbije.

Ono što je najvažnije, naglasio je on, jeste da su svi svesni da mora da bude urađeno finansijsko restruktiriranje Srbijagasa i da će to biti dogovoreno u drugoj polovini godine.

Što se tiče radova na Juđnom toku, Bajatović je najavio je da će tenderi za radove u Srbiji biti raspisani početkom septembra, da bi oni mogli da počnu kako je i planirano, krajem novembra ili početkom decembra ove godine.

Tendere će, dok ne budu raspisani, usaglasiti i revidirati predstavnici Gasproma, Srbijagasa i države Srbije, rekao je Bajatović prilikom posete podzemnom skladištu gasa u Banatskom Dvoru, koje je praktično prvi korak, i kako je naglasio, prva podrška Južnom toku.

Bajatović je istakao da je finansiranje tog projekta obezbeđeno, precizirajući da će ukupan ulog srpske strane biti 105 miliona evra, od kojih je u budžetu za tu namenu sada izdvojeno 70 miliona evra, a više od 30 miliona evra je ranije uloženo.

Ostatak će obezbediti Gasprom i ruske banke uz garancije te kompanije, "tako da ćemo imati vrlo povoljan model projektnog finansiranja", objasnio je Bajatović i napomenuo da će "cena kapitala za finansiranje tog projekta biti niža ili na nivou onoga što se može dobiti od zapadnih banaka".

On je dodao da u pogledu projekta Južni tok nema nikakvih posebnih izmena, odnosno da kapacitet gasovoda kroz Srbiju ostaje 40 milijardi kubnih metara i dužina deonice od oko 450 kilometara, plus "odvojci" za Republiku Srpsku, Hrvatsku i BiH.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

hjk

normalno kad ga niko ne koristi, sta se kupuje nabija se cena idemo pohlepa ne posustaje!

special image