• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS amandmanom preotima nadležnost APR-u?

Izvor Tanjug

Odbor za finansije Skupštine Srbije amandmanom na Predlog zakona o računovodstvu, traži da finansijski izveštaj pravna lica umesto Agenciji dostavljaju NBS.

Odbor je amandman na taj zakon uložio na predlog SNS, a on je usvojen glasovima naprednjaka i poslanika iz opozicionog SPO - protiv su bili DS, kao i vladajuća URS, dok je poslanik SPS je bio uzdržan. Protiv je i Ministarstvo finansija.

URS i DS su upozorili da će takav amandman dodatno opteretiti privredu budući da će, ukoliko on dobije podršku poslanika, privredni subjekti u praksi finasijske izveštaje slati i APR i NBS, budući da postoje drugi zakonski propisi prema kojima su pravna lica već u obavezi da izveštaje dostavlju APR-u.

I predstavnik Ministarstva finasija na sednici Odbora Zlatko Milikić se usprotivio usvajanju takvog amandmana objašnjavajući da zakoni o Agenciji za privredne registre i registraciji privrednih subjekata predviđaju da se ti godišnji izveštaji dostavljaju APR.

"Sada se stvara jedna situacija da će privredni subjekti dvostruko morati da dostavljaju izveštaje, a time imati i dvostruke troškove", objasnio je Milikić i dodao da je takva situacija postojala i pre 2009. godine kada je ona prevaziđena u okviru sveobuhvatne reforme propisa kojom se išlo na uštede troškova privredi, zbog čega je dostavljanje izveštaja svedeno samo na APR.

On je objasnio i da je prema direktivama EU trebalo urediti da ti izveštaji idu u jednu instituciju.

Milikić, koji je pomoćnik ministra finasija, smatra da je bolje da se uvažavajući potrebu NBS da ima uvid u izveštaje, predvidi obaveza APR da po službenoj dužnosti prosleđuje sve finasnijke izveštaje NBS bez naknade.

Time bi se, kako smatra, dobio isti rezultat, a izbegla situacija da preduzeće šalje izveštaj APR-u, a potom NBS.

On je rekao i da je iznenađen podnošenjem tog amandmana, budući da su predstavnici NBS učestvovali u javnoj raspravi o zakonu, koja je trajala od novembra prošle godine.

Predsednica Odbora Vesna Kovač, koja dolazi iz URS-a i koja je glasala protiv tog amandmana, rekla je novinarima u parlamentu da smatra da je takav predlog "korak unazad u procesu reformi".

"Podsetiću da to što su se ti izveštaji jedno vreme dostavljali NBS bilo prelazno rešenje i da je odlučeno da se nadležnosti koje su bile suvišne i koje su se preklapale - ukinu", rekla je Kovač.

Ona je objasnila da Zakon o APR predviđa da je ta institucija nadležna za vođenje registra finansijkih izveštaja, pa će sada, ukoliko amandman bude usvojen u parlamentu, privrednici te izveštaje predavati i APR i NBS, što znači dodatne troškove.

Ona je navela da u obrazloženju amandman stoji da je on predložen zbog sveobuhvatnijeg vođenja monetarne politike NBS, ali da smatra da ni za to nema smetnji i da je bilo predloga da se utvrdi obaveza da APR dostavlja izveštaje NBS.

Ukazujući da je za prvobitni predlog u zakonu da se ti izveštaji šalju samo APR-u dobijeno i pozitivno mišljenje EU i Svetske banke, Kovač je navela da će URS u danu za glasanje biti protiv takvog amandmana.

Demokrate su kritikovale ulaganje takvog amandmana navodeći da se time dodatno opterećuje privreda "za više od tri miliona evra godišnje".

Član Odbora iz DS Aleksandar Senić ocenjuje da tim amandmanom NBS želi da pribavi nadležnosti APR-a koje, kako kaže, nema nijedna centralna banka u EU, osim Beligije.

On je i novinarima rekao da SNS očigledno želi da "udovolji žlji guvernerke Jorgovanke Tabaković i da se nadležnosti APR prebace u NBS iz nepoznatih i nelogičnih razloga. Ovde je očigledno reč o sukobu guvernera i ministra finasija", rekao je Senić.

Međutim, te kritike odbacuju u SNS. Član Odbora iz te stranke Zoran Antić kaže da je najbolje rešenje da se svi finansijski izveštaji šalju u bazu podataka NBS, budući da je uloga centralne banke da se stara o stabilnosti finansijskog sektora i da bi to mogla da ispuni potrebni su joj relevantni podaci.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image