• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS: Poskupljenje struje nije bez razloga

Izvor Tanjug

Poslednji put cena menjana aprila 2011. godine a ni sa poskupljenjem neće "stići inflaciju". Nenaplaćena dugovanja premašila 100 milijardi dinara.

Zamenik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Životije Jovanović, ocenio je danas da poskupljenje struje koje je to preduzeće zatražilo od Agencije za energetiku, ima opravdanje jer je poslednja korekcija cene bila još 1. aprila 2011. godine.

"Cena struje je u odnosu na cenu drugih energenata potcenjena a dispariteti su veliki", rekao je Jovanović u izjavi za Tanjug i istakao da je kod zahteva za poskupljene uzet u obzir socijalni momenat i ukupna ekonomska situacija u zemlji.

"Rast cena energenata, struje posebno, najdirektnije utiče na rast cena drugih roba i zbog toga se pažljivo išlo sa zahtevom o visini poskupljenja, iako je struja roba i ima ekonomsku cenu i nepovratno se troše prirodni resursi, pre svega ugalj iz koga Srbija dobija više od dve trećine struje", napomenuo je Jovanović.

On je ocenio da je naplata potraživanja za isporučenu električnu energiji "veliki i nepremostiv problem EPS".

"Dugovanja su preko 100 milijardi dinara, a dugovanja domaćinstava i privrede su skoro izjednačena, najveći dužnici i najproblematičniji za naplatu su preduzeća u restrukturisanju", rekao je Jovanović.

U Kruševcu se građani ne drže reprograma

Elektrodistribucija Kruševac je, zbog nepoštovanja obaveza, sa građanima raskinula 1.500 sporazuma o reprogramiranju duga. Više od 5.000 domaćinstava i oko 1.000 privrednih subjekata sklopilo je sporazum da se otpiše 30 miliona dinara kamata građanima, kojki duguju više od milijardu dinara i 97 miliona preduzećima, čiji je ukupan dug oko milijardu.

Prema njegovim rečima, međutim, navodi o "katastrofalnom stanju u EPS-u su predimenzionirani".

"Stanje nije sjajno, prisutna je nelikvidnost, nedostatak para za ozbiljne investicije, ali nije ugroženo funkcionisanje sistema", kaže Jovanović.

On je istakao da "proizvodni kapaciteti rade dobro, distributivni sistem nema ozbiljnih zastoja, a dobra hidrologija ove godine je dodatno stabilizovala finansijsko poslovanje EPS-a".

Manje su korišteni termokapaciteti koji daju skupu energiju, a struje je bilo i za izvoz, zaključio je Jovanović.

EPS je uputio zahtev za poskupljenje od oko 11 odsto, što bi, u proseku, povećalo cenu kilovatsata na oko šest dinara što je i dalje najniža cena u regionu i niže je od inflacije zabeležene od poslednjeg poskupljenja struje.

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dejan

Pa,sta nas briga koliko je nenaplaceno struje? O tome treba oni da brinu,a ne da povecavaju cenu.

srbin

struju mi naplacuju kao da mi svake godine menjaju strujomer i sve kablove na banderama, plata 30.000 a struja 5-10.000din, mi smo bre sampioni prezivljavanja, kao amebe.

Kocho

I sa ovim povećanjem i dalje nam je najjeftinija struja u Evropi. Jeftinija nego u Albaniji, BJRM i BiH, zemljama sa nižim prosečnim platama. Ima još prostora za povećanje cene električne energije. Narod se ne buni za prodaju KiM, ali kada je njihova ugrožena za 30 dinara onda odmah kukaju. Dok ne dotaknemo dno, nećemo se probuditi iz izdajničke uspavanke.

special image