• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Teško da će vam deficit biti samo 4,7 odsto

Manjak u državnoj kasi u 2013. godini, koji prema usvojenom rebalansu budžeta ne sme da bude veći od 4,7 odsto BDP-a, i dalje je preambiciozan, smatra Bogdan Lisovolik.

Ukoliko deficit budžeta na republičkom nivou na kraju bude veći od ciljanog, tada su potrebne dodatne uštede, a još nema predviđenih mera za to, kazao je Lisovolik, stalni predstavnik Mešunarodnog monetarnog fonda u Beogradu, u intervjuu za najnoviji broj nedeljnika "NIN".

Mere vlade usmerene na štednju su dobre, dodao je Lisovolik uz napomenu da će mnogi problemi koji postoje ostati i sledeće godine i zbog toga je potrebno da se fiskalni deficit smanjuje kontinuirano i na održivi način.

On je kazao i da se smanjenjem manjka u državnoj kasi, posle rebalansa budžeta, neće zaustaviti dalje pogoršanje fiskalne situacije i zato su neophodna dodatna prilagođavanja.

Lisovolik ističe i da se može desiti da se smanjenjem rashoda za kapitalne investicije javna potrošnja suštinski ne smanjuje, već se samo jedan njen deo iz 2013. odloži  za 2014.

Vlada Srbije treba da preduzme i druge mere kako bi se potrošnja smanjila i u svim narednim godinama, tvrdi Lisovolik.

Odlazeći predstavnik MMF u Srbiji kaže da šanse da deficit bude 4,7 odsto nisu velike, jer i u samom obrazloženju rebalansa stoji da postoji značajan rizik da će prihodi biti manji za 15 milijardi dinara, a može se lako desiti da taj manjak bude čak i veći.

Da će razlika između onoga što država prikupi porezima i onoga što potroši u ovoj godini biti veća od planiranog smatraju i stručnjaci MAT-a, a u način kako Ministarstvo finansija koristi statistiku za državne bilanse sumnjičav je i državni Fiskalni savet.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image