• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skupština: Dug Puteva - račun bez krčmara

Izvor Tanjug

Srpska parlamentarna opozicija oštro kritikovala predlog da se dugovi JP Putevi Srbije firmama pretvore u javni dug i traži da Vlada saopšti kome se i koliko i od kada duguje.

Nameru Vlade da dug Puteva Srbije u iznosu do 1,35 milijarde dinara, pretvori u javni dug, odbornici iz redova liberalnih demokrata vide kao "račun bez krčmara".

"Ne znamo kako je napravljen dug, postoji sumnja da se želi nešto sakriti čim uz ovakav zakon ne dostavite materijal o čemu se radi - kakva je struktura duga", rekla je poslanica LDP Judita Popović i upitala zašto se građani zadužuju, a da za njih ne odgovara niko od onih koji su te dugove stvorili.

Njen stranački kolega Bojan Đurić, koji je amandmanima tražio da se svi članovi predloženog zakona brišu, smatra da se radi o "kriminalnom zakonu", a da je obrazloženje Vlade u kome se navodi da država preduzima te obaveze kako putarska preduzeća ne bi propala "cinično i patetično".

"Šta je sa dugom za PDV od 200 miliona evra i kada će Putevi početi da otplaćuju taj dug- da li je to bila tema sastanka u vili Bokeljka kada se najavljuje gromoglasno reforma svih javnih preduzeća?", upitao je Đurić.

On je upitao i da li je među ciljevima vlade i "saniranje" Puteva Srbije i utvrđivanje odgovornosti onih koji su napravili taj dug.

Kritike na predložena rešenja uputio je i DSS, a poslanik iz te stranke Dejan Mihajlov je rekao da je u parlament umesto potpredsednice vlade Suzane Grubješić trebalo da dođe ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić i da odgovori građanima, koji će, kako je rekao, po drugi put platiti dug Puteva Srbije.

On je naglasio da vlada mora da odgovori zašto je to tako i zašto niko nije odgovoran za loše planove koje Putevi prave, i pri tome ih probijaju.

"Građani neprestano plaćaju dugove neodgovornih direktora", rekao je Mihajlov i dodao da se zna "ko je napravio dugove" i da je "bivši predsednik Srbije Boris Tadić sekao vrpce po celoj Srbiji" i  da "ne može da ne bude odgovoran za dug koji je nastao".

Dug Puteva nema ko da "brani"

Skupštinsku debatu o amandmanima na zakonski predlog da se dugovanja Puteva Srbije poslanici su danas iskoristili da se svom kolegi Dejanu Radenkoviću iz SPS-a obraćaju kao "budućem ministru saobraćaja". Poslanici su bili vidno nezadovoljni što predlog pred Skupštinom nije branio lično resorni minister a "zapanjeni" zapanjeni činjenicom da potpredsednica Vlade Suzana Grubješić, (koja umesto Milutina Mrkonjića obrazlaže zakon) gotovo dva dana uporno ćuti na sva pitanja.

On je pitao za koje firme i koji dug će se plaćati, i zatrazio da se dostavi specifikacija i podaci o tome kada je ugovoren posao, da li je završen i zašto nije plaćen.

Mihajlovu je replicirao poslanik DS Janko Veselinović, koji je rekao da je tačno da je Tadić imao prilike da preseca vrpce na novim deonicama autoputeva, a da sadašnji predsednik Tomislav Nikolić "nije imao tu mogućnost, jer nijedan kilometar autoputa nije završen".

"Veliku štetu prave ministri usled nestručnog vođenja ministarstva i Puteva Srbije - ova vlada nije mogla da smogne snage da na odgovarajuća mesta postavi ljude koji su kompetentni", ocenio je Veselinović.

O predlogu zakona će se glasati u petak.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image