• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što stariji to teže do posla

Izvor Tanjug

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje prema podacima iz juna, nalazi se 194.945 starijih od 50 godina.

Oni, prema pritužbama koje stižu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, i dalje imaju problem prilikom prilikom zapošljavanja zbog godina starosti.

Kancelariji poverenice i dalje najveći broj pritužbi stiže zbog diskriminacije u sferi rada i zapošljavanja, rekla je Tanjugu pomoćnica poverenice za zaštitu ravnopravnosti Kosana Beker i dodala da se više od 30 odsto svih pritužbi odnosi na diskriminaciju u oblasti zapošljavanja i radnih odnosa.

"Što se tiče starosnog doba naša statistike su pokazale da se oko pet procenata svih pritužbi iz te oblasti koje primimo odnosi na diskriminaciju zbog starosnog doba prilikom zapošljavanja ili zadržavanja rada'', rekla je Beker.

Ona je dodala da je poverenica do sada imala 51 pritužbu koja se odnosi direktno na diskriminaciju na osnovu starosnog doba u sveri zapošljavanja i radnih odnosa i upozorila da, ipak, nema toliko utvrđenih diskriminacija.

Kako je rekla, razlog tome je što su dobijane pritužbe koje su se odnosile na neke afirmativne mere.

''Na osnovu pritužbi više imamo diskriminaciju starijih osoba, iako je starija osoba relevantan pojam jer se govori o osobama koje imaju 40 ili 45 godina'', rekla je Beker i dodala da je evidentno da te osobe imaju problem prilikom zapošljavanja.

Upozoravajući da to ne znači da na tržištu rada nema i diskriminacije mladih osoba, ona je istakla da kancelarija poverenice nije imala mnogo slučajva u kojima su građani na to ukazivali.

Srđan Andrijanić iz Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da su stariji od 50 godini u protekloj deceniji bili najveći gubitnici tranzicije i u većoj meri su gubili posao.

''Stariji od 50 godini su u većoj meri gubili posao bilo zbog njegove prirode i delatnosti u kojima su radili poput mašinske i hemijske industrije u kojima je tokom restrukturiranja i privatizacije došlo do gašenja velikog broja poslova, ali i zbog nedostatka kvalifikacija, znanja i veština koje zahtevaju nove tehnologije ili organizacija rada u privatizovanim preduzećima", rekao je Tanjugu Andrijanić.

On je naveo da se prema podacima iz juna ove godine, na evidenciji NSZ nalazi se 194.945 starijih od 50 godina i to 66.781 lice bez kvalifikacija, 10.891 polukvalifikovanih radnika, 99.483 lica sa završenom srednjom školom, 8.684 lica sa završenom višom školom i visokim trogodišnjim obrazovanjem i 9.106 lica sa završenim fakultetom.

Andrijanić je istakao da je na evidenciji NSZ najviše lica starijih od 50 godina bez zanimanja i stručne spreme.

Ukazujući da godine života i radni staž nisu po sebi ograničavajući faktor za zapošljavanje, on je istakao da je u zavisnosti od struke i relevantnosti radnog iskustva mogu biti i prednost za dobijanje poslova te da su se prilikom posredovanja po zahtevu poslodavca za određene poslove kao kvalitetniji kadrovi pokazali upravo ljudi srednjih godina sa višedecenijskim radnim iskustvom.

Inače, nedavno istraživanje Unije poslodavaca Srbije i konsultantske kuće CEFE Srbija pokazalo je da se poslodavci, između ostalog, teže odlučuju da zaposle starije osobe zbog straha da će morati da im, u slučaju da zbog nedostatka posla postanu tehnološki viškovi, isplate otpremnine za sve godine radnog staža.

Zbog toga smatraju da su neophodne promene aktuelnog Zakona o radu kojima bi se omogućilo da se otpremnine isplaćuju samo za godine staža provedene kod određenog poslodavca.

Inače, u junu ove godine registrovano je 776.354 lica na evidenciji NSZ, što govori da je u odnosu na prethodni mesec broj nezaposlenih smanjen za 7.526 lica.

Najteže do posla dolaze nezaposleni koji su bez ikakvih kvalifikacija i bez završene osnovne i srednješkole, a takvih osoba je na evidenciji registorano čak više od 250 hiljada.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image