• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Italijani zainteresovani za Agroživ

Izvor Beta

Predstavnici Vlade Srbije i Srbijagasa potpisali su memorandum o razumevanju sa italijanskom prehrambenom kompanijom Veronezi (Veronesi), koja namerava da preuzme industriju živinskog mesa Agroživ.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić kazao je nakon potpisivanja memoranduma da će Veronezi holding u naredna dva ili tri meseca detaljno analizirati tehnicko-ekonomsku opravdanost ulaganja u Agroživ.

"Ako sve bude kako smo planirali, početkom sledeće ogidne može se očekivati velika investicija u Agroživ", kazao je Dinkić.

On je dodao da je Veronezi holding jedan od najvećih investitora u Evropi i najveći proizvođač živinskog mesa u Italiji, koji je u prošloj godini imao promet od 2,7 milijardi evra.

Ministar je dodao i da kompanijea Veronezi do sada nije imala proizvodnju van Italije.

Dinkić je kazao da sada Agroživ proizvodi oko 13 miliona pilića godišnje, a da će ako bude postignut dogovor, proizvodnja biti povećana na 100 miliona pilića godišnje.

Predsednik Veronezi grupa Bruno Veronezi rekao je da su u Srbiju došli da vide mogućnosti za ulaganje u proizvodnju mesa i mogućnosti za razvoj saradnje.

"Predstavnici Veronezija počeće da ispituju mogućnosti ostvarivanja planvova za proizvodnju i izvoz živinskog mesa iz Srbje. Plan je da se analiza završi do kraja godine", kazao je Veronezi.

On je dodao da sada ne može da precizira kolika će biti investicija u Agroživ i istakao da ne mogu sami da učestvuju u investicijama i obnovi klanica.

"Studija izvodljivosti će pokazai način ulaganja u Agroživ. Nameravamo da proizvodnju iz Srbije izvozimo u EU", kazao je Veronezi i dodao da će biti potreban manji broj ljudi nego što sada ima Agroživ jer će biti uvedene nove tehnologije.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kazao da Srbijagas izlazi iz vlasništa u Agroživu, jer je strategija Vlada Srbije da se Srbijagas vrati osnovnoj delatnost, a to je proizvodnja i distribucija
gasa.

On je ocenio da Vlada Srbije može da izađe u susret zahtevu Veronezi grupe da bilansi Agroživa budu očišćeni i da se zajednički napravi socijalni program za višak zapolenih.

"Broj zaposlenih u Agrožibu biće smanjen, ali će biti povećan broj kooperanata", kazao je Bajatović i dodao da je Srbijagas dao nepunih osam miliona evra Agroživu da bi mogao da posluje.

Javno preduzeće Srbijagas je po odluci Vlade Srbije postalo vlasnik kompanije Agroživ iz Žitišta u decembru 2010. godine, posle sklapanja kupoprodajnog ugovora vrednog 11,3 miliona evra.

Nakon preuzimanja, Agroživ je povratio lidersku poziciju na srpskom tržištu i sada snabdeva više od 50 odsto tržišta živinskog mesa u Srbiji.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image