• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bivši radnici "Zastave" traže još nadoknade

Izvor Beta

Udruženje bivših radnika Zastave zatražilo je od države da obezbedi produženje novčane nadoknade za oko 650 ljudi u narednih pet meseci, dok se ne pronađe rešenje za zapošljavanje.

Reč je o poslednjoj grupi radnika Zastave koja je ostala bez posla kao tehnološki višak i za koju je država obezbedila socijalni program do februara 2013. godine.

Do tog vremena bivši radnici su primali novčanu nadoknadu na tržištu rada i pohađali obuke za prekvalifikacije.

Nakon protesta i pomoći lokalne samouprave, program novčane nadoknade im je produžen za još četiri meseca, a poslednju tranšu u iznosu od 15.000 do 18.000 dinara primili su za jul ove godine.

"Oko 650 bivših radnika Zastava od jula je praktično na ulici, bez posla i ikakvih sredstava, a među njima je oko 300 socijalno najugroženijih", rekao je novinarima u Kragujevcu predstavnik Udruženja bivših radnika Zastave Miroslav Todorović.

On je podsetio da je Protokolom, koji je svojevremeno zaključen u vezi sa njihovim statusom, bilo predviđeno da se radnicima koji su napustili fabriku kao tehnološki višak po prioritetu ponudi posao kod Fijatovih kooperanata, što se nije dogodilo.

Kako je rekao, ponudu poslodavaca za posao dobilo je oko 30 ljudi, a nekima od Zastavinih radnika nuđeni su i poslovi u rudniku, u Kostolcu.

"Nudili smo i da vratimo otpremninu koju smo dobili, kada se zaposlimo, na rate. Obraćali smo se na sve adrese kod nadležnih, ali nema vajde od države, osećamo se prevarenim", rekao je Todorović.

On je rekao da Udruženje ima predlog da se oko 200 najugroženijih bivših radnika Zastave uposli u Centru za reciklažu automobila, čije se osnivanje predlaže prema projektu Udruženja u vrednosti od oko sedam miliona evra.

U današnjem razgovoru predstavnika Udruženja bivših radnika Zastave sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem je rečeno da grad Kragujevac podržava ovaj predlog i da postoji mogućnost da se obezbedi prostor za njegov rad.

Stevanović je potvrdio da će nastaviti da se zalaže za rešavanje problema statusa bivših radnika Zastave sa nadležnima u Ministarastvu za rad i Ministarstvu finansija i privrede.

On je ocenio da je reč o radnicima koji se nalaze u teškom položaju "jer su od jula na ulici".

Prema informaciji iz Udruženja, od oko 650 bivših radnika od 200 do 300 je socijalno ugroženo, oko 200 njih potpuno nezainteresovano za
aktivnosti Udruženja, a oko 150 njih spada u grupu onih koji imaju manje od pet godina do penzije.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image