• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Železnica izgubila deo posla sa Fijatom"

Izvor Beta

Železnica Srbije je zbog neaktivnosti poslovodstva prepustila privatnom preduzeću pružanje usluge Fijatu na industrijskom koloseku u Kragujevcu, objavili su železnički sindikati.

Na konferenciji za novinare u Beogradu, predsednik Sindikata izvršnih službi srpskih železnica Nebojša Nikić rekao je da je taj posao izgubljen jer je Železnica, koja je u državnom vlasništvu, ponudila cenu dvostruko veću od privatnika, iako ima subvencionisanu cenu prevoza.

"Ulazi privatni operater samo zato što smo mi stavili cenu od 90 evra za prevoz po vagonu, a privatna firma 'Kombinovani prevoz' 40 evra", rekao je on i pitao da li je to moguće kada Železnica ima subvencionisani prevoz.

Kako je istakao Nikić, sada vozovi iz Fijata kasne od 90 do 120 minuta u otpremi i zbog toga kasne i drugi vozovi Železnice Srbije.

Ta informacija o kašnjenju vozova sa industrijskog koloseka u Kragujevcu, prema njegovim rečima, nije ni stigla do geralnog direktora Zzeleznice Srbije, jer je nije prosledio direktor za saobraćajne poslove, koji je u rodbinskim vezama sa privatnikom koji je dobio posao sa Fijatom.

Prema rečcima predstavnika Sindikata železničara Srbije, Unije sindikata srpskih železnica i Sindikat izvršnih službi srpskih železnica, to je samo jedan od primera zbog kojih Železnica Srbije gubi poslove.

Sindikati su naveli da je u prvih šest meseci ove godine "ukupan minus u prevozu bio 16 odsto", kao i da je samo od 24. juna do 1. jula otkazano polazak 106 teretnih vozova i 101 putničkog voza.

Kako je istakao Nikić, iako Železnica beleži gubitak poslovodstvo se nagrađuje sa 20 odsto dodatka na plate na uspešnost firme, što je mesečno milion i 25.000 dinara.

"Šezdeset direktora mesečno prima na svoj koeficijenat 20 odsto na uspešnost firme", dok se 'mašinovođama kida radno vreme', pa manje primaju", rekao je on.

Tri reprezentativne sindikalne organizacije u Železnici Srbije su optužile generalnog direktora Dragoljuba Simonovića da izbegava da sa sindikatima zapocne socilani dijalog i da iznosi neistinite podake preko medija o radu Železnice i o navodnom rasipništvu sindikalnih lidera.

Simonović, kako su istakli, otkako je došao na čelo Železnice izbegava da se sastane sa tri najveća sindikata – Sindikatom železničara Srbije, Unijom sindikata srpskih železnica i Sindikatom izvršnih službi srpskih železnica, koji okupljaju više od 13.000, od ukupno 18.256 radnika koji su zaposleni na srpskoj železnici.

Predsednici ta tri sindikata Mirko Lazić, Branislav Petrović i Nebojša Nikić su istaki da podržavaju mere Vlade Srbije za štednju, ali su istakli da se zbog načina kako se štednja realizuje u Železnici dešava da voz stoji 120 minuta jer nema brisače.

Generalni direktor u javnost izlazi sa informacijama da je potrebno smanjiti broj radnika, a istovremeno je primio više nego što je u ovoj godini peredviđeno da bude zaposleno umesto radnika koji odlaze u penziju, rekao je predsednik Sindikata železničara Srbije Mirko Lazić.

Lazić je istakao da o novim zapošljavanjima generalni direktor ne obaveštava sindikata i dodao da je među novozaposlenima i jedan radnik koji ima 63 godine, a nema ni diplomu, već uverenje iz RTB "Bor" da je osposobljen za radnika zavarivača.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

malverzanti

i sta cemo sad? pojeo vuk magarca? da li je to posao za javnog tuzi­oca?

Lem

Pa ako taj direktor za saobracajne poslove i dalje nastavi da radi na zeleznici znaci da iza njega stoji generalni direktor.

special image