• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Ivanjici će se graditi 49 mini elektrana

Izvor Beta

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije i opština Ivanjica potpisali su danas sa 28 domaćih i stranih investitora memorandume za izgradnju 49 malih hidroelektrana.

Minstarka energetike Zorana Mihajlović je nakon potpisivanja sporazuma u Ivanjici kazala da će izgradnja tih malih hidroelektrana omogućiti otvaranje oko 100 novih radnih mesta u opštini Ivanjica.

Ona je dodala i da će na osnovu naknade za korišćenje vode lokalna samouprava u Ivanjici imati godišnji prihod od 1,6 miliona dinara.

Prema njenim rečima, potpisivanjem sporazuma pokreće se realizacija nacionalnog akcionog plana za obnovljive izvore energije, po kome Srbija do 2020. godine treba da dobije 1.000 megavata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Mihajlovićeva je navela da je ministarstvo preporučilo lokalnim samoupravama da sa investitorima uđu u javno - privatna partnerstva gde god je to moguće. Na taj način, dodala je ona, opštine bi bile uključene u upravljanje malim hidroeletranama, ali i u podelu profita.

Ministarka energetike je istakla i da će najviše sporazuma o izgradnji malih hidroelektrana na osnovu javnog poziva raspisanog u febuaru biti zaključeno upravo sa investitorima na teritoriji opštine Ivanjica.

Mihajlovićeva je najavilia da će za mesec ipo biti raspisan novi javni poziv za dodelu energetskih dozvola i saglasnost za gradnju mini hidroelektrana.

Predsednik opštine Ivanjica Milomir Zorić izrazio je očekivanje da će Ivanjica uskoro postati jedno veliko gradilište.

Zorić je dodao da je opština Ivanjica bogata obnovljivim izvorima energije, pre svega vodom i šumama, i izrazio ovčekivanje da će svi resursi biti iskorišćeni.

Memorandumi o izgradnji 11 malih hidroelektrana biće potpisani danas i u Arilju sa devet investitora.

Ministarstvo energetike je 19. februara 2013. godine objavilo javni poziv za dodelu saglasnosti i energetskih dozvola za izgradnju mini hidroelektrana na 317 lokacija u Srbiji u 17 opština i gradova.

Na javni poziv su se javila ukupno 173 domaća i strana investitora, koji su podneli ukupno 1.464 prijave.

Ministarstvo je 24. juna 2013. verifikovalo konačnu listu potencijalnih investitora za ukupno 212 lokacija, a trojni memorandum biće potpisani sa ukupno 90 investitora, od kojih su 64 domaće firme i građani Srbije.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Panter

Svaka cast ministarstvu na radu i lokalnoj samoupravi u Ivanici.

special image