• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posao u BiH: "Crno" - legalno?

Prema rezultatima istraživanja pod nazivom "Korupcija prilikom zapošljavanja" koju je internet portal "Posao.ba" sproveo na 216 ispitanika, podmićivanjem do posla u BiH normalna je i društveno prihvatljiva pojava.

Iako su inspektori rada, nedavno, ozbiljno zapretili poslodavcima koji ilegalno zapošljavaju svoje radnike i to izuzetno visokim novčanim kaznama, to ih nije uplašilo, pa je tako, legalnost zapošljavanja u Bosni i Hercegovini (BiH) i Republici Srpskoj (RS) i dalje vrlo upitna.

Glavni republički inspektor rada i zaštite na radu Mira Bošnjak, rekla je da su inspektori rada kontrolisali u ovoj godini legalnost zapošljavanja u 301 preduzeću i od toga u 62 pronašli 116 radnika "na crno".

Prema njenim rečima novčane kazne propisane Zakonom o radu za neprijavljivanje radnika kreću se od 2.000 do 15.000 KM za pravno lice i od 200 do 1.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu.

"Kontrole su pokazale da i nakon pooštravanja zakonskih mera i dalje ima neprijavljenih radnika, i to u svim oblastima, a najviše u ugostiteljstvu", rekla je Bošnjak.

Direktor Republičke uprave za inspekcijske poslove Slavko Subotić objasnio je da je zakonom predvidjeno da mere zbog neprijavljivanja radnika traju do okončanja prekršajnog postupka, a ne, kao što su inspektori predlagali, do otklanjanja svih nezakonitosti.

Ukoliko poslodavac u predvidjenom roku ne prijavi zatečenog neprijavljenog radnika, prilikom naredne kontrole nema mogućnost plaćanja prekršajnog naloga, već se podnosi prekršajna prijava, a rad se pečati do okončanja sudskog postupka.

Koliko košta posao u BiH?

Legalno ili "na crno" do posla i na poslu, čini se sve većem broju nezaposlenih u BiH, više nije ni važno.

Prema rezultatima istraživanja pod nazivom "Korupcija prilikom zapošljavanja" koju je internet portal "Posao.ba" sproveo na 216 ispitanika, podmićivanjem do posla u BiH normalna je i društveno prihvatljiva pojava.

O tome koliko zaista vredi posao u BiH, u zemlji koja ima više od 500. 000 nezaposlenih, najbolje govori podatak kako je čak 64 odsto ispitanika izjavilo da su oni ili osoba bliska njima već ranije davali mito kako bi dobili posao.

Prema istraživanju, 44 odsto ispitanika pristalo bi na mito radi zaposlenja.

Takodje, 25 odsto ispitanika istraživanja "Korupcija prilikom zapošljavanja" bilo je u situaciji da su im budući poslodavci ili nadredjeni tražili mito da bi ih zaposlili.

Prema ovom istraživanju, čak 71 odsto ispitanika smatra da su za dobijanje posla ključne veze i poznanstva, 11 odsto je navelo radno iskustvo, 10 odsto spremnost na plaćanje mita, pet odsto obrazovanje dok samo jedan odsto smatra da je sreća presudna za dobijanje posla.

Ovo istraživanje pokazalo je da se za dobijanje radnog mesta u BiH plaća više od 3.000 KM (58 odsto), 32 odsto smatra da se novčani iznos kreće izmedju 1.000 i 3.000 KM, dok je tek osam odsto mišljenja da se iznos mita kreće od 500 do 1.000 KM, što je potpuno apsurdno ako se u obzir uzme da je prosečna mesečna isplaćena neto plata u martu ove godine u BiH iznosila 625 KM.

Prema mišljenju većine učesnika istraživanja, korupcija je najviše prisutna u poslovima u državnoj službi i upravi. Na drugom mestu se nalazi zdravstvo sa 13 odsto, a potom finansije, administrativne delatnosti, te menadžement i upravljanje.

Prema podacima Agencije za statistiku, u martu ove godine registrovano je više od pola miliona nezaposlenih u BiH .

(Srna/MONDO)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image