• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Strože kazne za zapošljavanje "ilegalaca"

Evropska komisija je obelodanila planove za strože kažnjavanje poslodavaca koji zapošljavaju ilegalne imigrante, zapretivši da će se najteži prekršaji kažnjavati i zatvorom.

Evropska komisija je obelodanila planove za strože kažnjavanje poslodavaca koji zapošljavaju ilegalne imigrante, zapretivši da će se najteži prekršaji kažnjavati i zatvorom.

"Mogućnost da se pronadje ilegalan posao je glavna pokretačka snaga iza ilegalnog doseljavanja. EU mora zajedno da deluje," izjavio je komesar za pitanja migracije Franko Fratini.

Prema proceni EU, svake godine u Uniju udje oko 600.000 legalnih imigranata i 350.000-500.000 ilegalnih sezonskih radnika, pri čemu mnogi završavaju u gradjevinarstvu i poljoprivredi.

Nacrt zakona koji je predložila Komisija EU predvidja da se firmi za koju se otkrije da zapošljava ilegalne sezonske radnike na period i do pet godina zabrani da učestvuje u ugovorima za javne nabavke ili uskrati pravo na subvencije.

Firme koje zapošljavaju radnike na crno mogle bi privremeno ili trajno da budu zatvorene, a poslodavci koji prekrše pravila morali bi da vrate dobijene subvencije EU. Pooštrila bi se i kontrola firmi.

Za najteže prekšaje, uključujući ilegalnu trgovinu ljudima ili ponovno zapošljavanje ilegalaca, članice EU bi, prema predlogu zakona, zavele oštrije kazne - finansijske ili zatvorske, kako se opredele.

Da bi dobio snagu zakona, predlog treba da prihvate vlade članica EU i poslanici Evropskog parlamenta.

Fratini je rekao da se sada svake godine u EU proveri manje od tri odsto svih kompanija i ukazao da bi svaka članica trebalo da osigura da inspekcija obuhvati najmanje deset odsto firmi, prenele su agencije.

Evropska komisija je ujedno preporučila da bi države EU trebalo stranim sezonskim radnicima da odobravaju vize za više ulazaka, a da im pomognu da se vrate u svoje zemlje kada se prevlada manjak radnika na tržištu rada EU.

"Potrebni su nam sezonci u poljoprivredi, turizmu, gradjevinarstvu," rekao je Fratini.
Komisija se nada da će oštriji pristup ilegalnom doseljavanju pomoći da se zemlje članice ubede da usvoje mekši pristup legalnoj migraciji.

Prema proceni Komisije, broj ilegalnih imigranata u 27 zemalja članica kreće se izmedju 4,5 miliona i osam miliona, a izmedju sedam i 16 odsto bruto domaćeg proizvoda EU dolazi iz sive ekonomije.

Rekavši da EU "ne može više da toleriše užasne uslove" u kojima žive i rade ilegalni imigranti, Fratini je naveo da im radni dan traje i po 12-16 sati, a da ponekad rade i za samo 30 evra.

Planom se predvidja da vlade EU usvoje jedinstven pravni okvir za kažnjavanje kompanija, poljoprivrednika i pojedinaca koji ilegalno zapošljavaju sezonske radnike ili eksploatišu ilegalno doseljene.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image