• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dačić položio kamen temeljac (bez Dinkića)

Izvor MONDO/Tanjug

Posle međusobnih optužbi premijera i ministra koji je izbačen iz Vlade, njih dvojica trebalo da zajedno polože kamen temeljac za fabriku u Sremskoj Mitrovici.

U Sremskoj Mitrovici danas je položen kamen temeljac za fabriku automobilskih zaptivnih sistema Kuper standard (Cooper) u koju će biti investirano 35 miliona dolara evra i gde će biti otvoreno 500 radnih mesta.

Početku radova prisustvovao je predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić koji je poručio da je primarni zadatak vlade da u narednom periodu dovede što više stranih investitora u Srbiju.

Iako je ranije bilo najavljeno i prisustvo (odlazećeg) ministra finansija i privrede Mlađana Dinkića, on nije prisustvovao svečanosti, ali se ovim povodom oglasio putem Twittera.

"Uopšte nije bitno ko čini vlast i opoziciju, i da li imamo privid koalicione stabilnosti, već je bitno da li Srbija ima perspektivu i da li možemo da uradimo još nešto, da privučemo investitore i počnemo da živimo kao normalan svet", rekao je Dačić na svečanosti.

Polovina građana Srbije najveći problem prepoznaje upravo u nezaposlenosti, rekao je Dačić. Tokom rekonstrukcije vlade, dodao je, posle istorijskog uspeha koji je napravila u procesu evrointegracija, prepoznato je da je najveći izazov u budućnosti, ekonomski razvoj i modernizacija.

"U sadašnjim uslovima je nemoguće održavati sistem sa tako malim brojem zaposlenih, zato svim kapacitetima treba da se posvetimo ekonomiji, finansijama i stranim investicijama, rekao je Dačić i dodao da je angažovanje na otvaranju novih radnih mesta, najlepši trenutak u radnom danu jednog premijera.

Potpredsednik za operacije Kuper standarda za Evropu Robert Kening kazao je da je dve godine bilo potrebno da projekat dostigne ovu tačku, što je rezultat napornog rada i pomoći mnogih ljudi.

Kada projekat bude u potpunosti završen, imaće 18.000 kvadratnih metara proizvodnog prostora i zapošljavaće 500 ljudi, rekao je Kening i dodao da će kompanija u opremu za proizvodnju uložiti 35 miliona dolara.

On je rekao da je ovom investicijom kompanija potvrdila dugoročnu posvećenost Srbiji, i dodao da se raduje danu kada će zvanično otvoriti objekat i početi proizvodnju i isporuku delova, što je planirano za prvi kvartal 2014.

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi je izrazio zadovoljstvo što američke kompanije ulažu u Srbiji, kao i činjenicom da ih vlada prihvata sa dobrodošlicom.

On je naveo da u Sremskoj Mitrovici postoji još jedan američki investitor koji već zapošljava 1.000 ljudi. Po njegovoj oceni, 1.500 radnih mesta za taj grad je "velika stvar".

Kirbi je dodao da su kompanije najviše impresionirane kvaltetom radne snage, koja je dobro obučena, želi da radi i uči, što je, kako je kazao, sjajno za ekonomiju.

On je posebno naglasio da je premijer Dačić, iako vrlo zauzet ovih dana, odvojio vremena da danas dođe na ovu svečanost, što je potvrda da vlada brine o ekonomiji.

Srbija baš nema ekonomiju kakvu bi želela, ali dolazak Kuper standarda je dobar put u budućnost, rekao je Kirbi i dodao da Srbija ima prijatelja u SAD, koje će pomoći kako kompanijama koje dolaze u Srbiju, tako i Srbiji na njenom evropskom putu.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović naveo je da je toj kompaniji za dobijanje građevinskih dozvola bilo potrebno svega 12 dana, što je dokaz da ako neko nešto zaista želi da realizuje u svom gradu, to može uz kvalitetne saradnike.

On je dodao da će u narednim mesecima ovde biti otvorena još dva gradilišta, što je potvrda da industrijska zona Sever "nije san nego realnost".

Kuper Standard, jedan od najvećih svetskih proizvođača delova za automobile, izgradiće u Sremskoj Mitrovici do kraja godine 18.000 kvadratnih metara poslovnog i proizvodnog prostora, gde će se proizvoditi gumeni i plastični delovi za sve vrste vozila, odnosno kederi (dihtunzi) za vrata i prozore.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kocho

I prošli put su ga ispalili za otvaranje Fijata... Poor Djidjy boy.

special image