• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi Erbas u srpskoj floti za mesec dana

Izvor Tanjug

V.d. generalnog direktora Jat ervejza Velibor Vukašinović kaže da će u narednih mesec dana u flotu srpske aviokompanije stići prvi Erbasov avion

"Dobili smo zaključak Vlade Srbije da se kreće u nabavku 10 Erbasova A319. Mislim da će u roku od mesec dana prvi Erbas biti u floti Jat ervejza. To je početak koncipiranja nove flote i saobraćaja sa novim tipom aviona", kazao je on agenciji Beta.

Vukašinović je precizirao da se može očekivati da novi avion bude u saobraćaju početkom oktobra i dodao da će prva grupa od 20 pilota u narednim danima početi obuku za letenje na Erbasovim avionima.

"Od potpisivanja sporazuma sa Etihadom stvari napreduju. Utvrđuju se detalji. Za početak prelaska upravljanja aviokompanijom na novo poslovodstvo moraju da budu zadovoljeni regulatorni uslovi", kazao je Vukašinović.

Vlada Srbije potpisala je 1. avgusta s Etihad ervejzom sporazum o strateškom partnerstvu kojim će kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postati vlasnik 49 odsto kapitala srpske avikompanije i na osnovu kojeg će Jat ervejz promeniti ime u Er Srbija (Air Serbia).

Vukašinović je istakao da timovi Jata i Etihada dobro sarađuju i istakao da će najkasnije do 1. januara 2014. godine biti završeno sve oko preuzimanja.

"Kod mene u kancelariji je predstavnik Etihada Dane Kondić (koji je imevenovan za generelnog direktora Er Srbije). Već nekoliko sati razgovaramo o zajedničkim akcijama u prijateljskom tonu", kazao je Vukašinović.

On je kazao će posao oko preimenovanje Jata u Er Srbiju biti završen u Agenciji za privredne registre i da će Er Srbija ostati akcionarsko društvo, tako da će zakoni koji su važili za Jat važiti i za Er Srbiju.

"Er Srbija nastavlja tradiciu Aeroputa, Jugoslovenskog aerotransprta o Jat ervejza i srpska aviokompanija ulazi u 87. godinu postojanja",kazao je Vukašinović.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Jat ervejza je kazao i da je uprvih osam dana avgusta ta aviokompanija imala 52.131 putnika u redovnom i čarter saobraćaju.

"To je rekordan broj putnika u prvoj nedelji avgusta u poslednjih desetak godina i postignut je zahvaljujući stabilizaciji flote.

Letimo sa 15 aviona, 14 naših i jednim Aviogeneksovim koji će Jat koristiti do septembra", kazao je Vukašinović.

On je dodao i da je popunjenost aviona izvanredna. "Avioni su popunjeni, traži se karta više", kazao je Vukašinović.

Vlada Srbije ranije danas je donela zaključak da se odobri pokretanje nabavke na lizing 10 aviona za Er Srbiju.

To je učinjeno u skladu sa ugovorom i sporazumom koji je potpisan 1. avgusta sa "Etihadom" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i da se za prvih pet aviona plati prva rata depozita od 750.000 dolara, izjavio je danas odlazeći ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić

"Za realizaciju tog zadataka zaduženo je Ministarstvo saobraćaja", rekao je Mrkonjić Tanjugu, dodajući da je reč o nabavci Erbasovih aviona. Ministarstvo se zadužuje da koordinira i prati realizaciju tih aktivnosti.

Predsednik Etihada Džejms Hogan je prilikom potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu Jata i "Etihada" najavio najpre obezbeđivanje 10 novih aviona erbas A319, ali i plan da i oni u narednih 24-36 meseci budu zamenjeni još modernijim avionima Boing 737.

Nacionalna avio kompanija Ujedinjenih arapskih emirata "Etihad ervejz" i Vlada Srbije uložiće maksimalno po 100 miliona dolara u novu srpsku aviokompaniju Er Srbija, objavljeno je nakon potpisivanja sporazuma Jat ervejza i Etihada, koji će imati 49 odsto udela u srpskoj aviokompaniji.

Etihad i srpska vlada uložiće najpre po 40 miliona dolara, a kasnije će obezbediti dodatna sredstva u maksimalnom izosu od po 60 miliona dolara.

Etihad je potpisao petogodišnji ugovor sa Vladom Srbije o upravljanju srpskim nacionalnim avio prevoznikom.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image