• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poreska reforma podstiče preduzetništvo

Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević izjavio je da je svrha poreske reforme da se smanje tržišni poremećaji usled delovanja poreskog sistema i podstakne motivacija za preduzetništvo.

Direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević izjavio je da je svrha poreske reforme da se smanje tržišni poremećaji usled delovanja poreskog sistema i podstakne motivacija za preduzetništvo.

Govoreći na okruglom stolu o javnim finansijama i interesu poslodavaca u Srbiji, on je istakao da su svrha poreske reforme, i štednja, afirmacija rada, smanjenje "sivog sektora privrede" i povećanje ekonomska sloboda, što će dati podsticaj razmahu privredne aktivnosti i ekonomskom rastu.

Prokopijević je rekao da "postojeći poreski sistem teško remeti rad tržišta, ubija ličnu motivaciju za preduzetništvo, rad i ulaganja, povećava rast sivog tržišta i podriva ekonomsku slobodu i rast".

Kao takav nepogodan je za otvorenu tržišnu privredu i zato je potrebna reforma poreskog sistema, ukazao je on.

"U konkretne korake prvog talasa reformi spada zadržavanje sadašnje stope PDV-a, poreza na individualni dohodak i korporativnu dobit na 10 odsto", rekao je Prokopijević.

Medjutim, iako se ne može utvrditi kolika je tačna državna potrošnja, predlaže se njeno smanjivanje na 35 umesto sadašnjih 55 odsto, kao i smanjivanje socijalnih doprinosa na 50 odsto. Iako su oni sa 73 odsto šniženi na oko 62 odsto, Srbija još uvek spada u trećinu zemalja Evrope sa najvišim socijalnim doprinosima, naglasio je Prokopijević.

Predlog je i da se ne traži "korporisanje" firmi koje imaju mali promet, već da se pojedincima omogući da do izvesnog obima posla mogu paušalnim porezom da kupe pravo na poslovanje, ukidanje poreza na kapitalnu dobit po osnovu štednje i po osnovu trgovine hartijama od vrednosti od 20 odsto, koji većina zemalja iz okruženja nema.

Jedan od predloga je i smanjenje poreza na prenos apsolutnih prava za stanove sa pet na jedan odsto, snižavnje carina na nivo EU i zadržavanje akciza samo na duvan, alkohol i naftne derivate, dok bi ostale poreze trebalo ukinuti. Takodje bi trebalo da se ukine i porez na poklon i nasledje.

Predlaže se i onemogućavanje poreskih vlasti na terenu da traže mito od preduzetnika i firmi, kao i ukidanje kao zakonske obaveze svih sindikalnih troškova koji padaju na teret poslodavaca, rekao je Prokopijević.

Na osnovu ovih predloga Unija poslodavaca Srbije (UPS), koja je organizator okruglog stola, definisaće nekoliko konkretnih preporuka Vladi Srbije sa kojom će pregovarati u cilju racionalnog finansiranja javne potršnje sa stanovišta interesa poslodavaca, rečeno je ovom prilikom.

Potpredsednik UPS Žarko Milisavljević predložio je da "u politici zapošljavanja više ne bude privilegovanih gradjana", dodajući da su se, "kao besmislene" pokazale mere za zapošljavanja mladih do 35 godina i starijih od 55 godina.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image