• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi zadatak koji treba da reši Lazar Kostić

Izvor Tanjug

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković kaže da će jedan od prvih ciljeva budućeg ministra finansija Lazara Krstića biti sklapanje aranžmana sa MMF-om.

Taj aranžman je neophodan Srbiji i pored toga što trenutno imamo devizne rezerve od 10,7 milijardi evra.

Tabaković je istakla, gostujući na TV Pinku, da je aranžman neophodan ne zbog novca, već zato što je zemlji potreban dobar savetnik i kontrolor.

"Imamo devizne rezerve koje su na nivou od 10, 7 milijardi evra, a iz obavezne rezerve i kada se oduzme ono što nije naše, ostaje neto deviznih rezervi države Srbije više od sedam milijardi evra, a to je mnogo više od onoga što nam je potrebno, ali nam je potreban savetnik i kontolor, da bi nas svet prepoznao da imamo vladu i NBS koje dobro rade", navela je ona.

Guverner NBS je rekla da je upoznala Lazara Krstića i da joj je drago što je on sa 29 godina došao u Srbiju i prihvatio se izazova da bude ministar finansija.

"Ako je neko sa 29 godina pokazao takvu posvećenost učenju i znanju, ima sve predispozicije da, uz podršku koju ima, bude dobar ministar finansija", ocenila je.
Na pitanje novinara kako će posavetovati Krstića, Tabakovićeva je rekla da je njen savet - "svačiju slušaj, svoju smatraj", jer se i sama pridržava tog uputstva i preporučuje ga svima.

Što se tiče rekonstrukcije vlade, ona je rekla da centralna banka treba rekonstruisanoj vladi da obezbedi, sa fiskalnom politikom koju vodi, stabilan okvir za sprovođenje ekonomske politike.

"To podrazumeva prilagođavanje potrošnje realnim mogućnostima, a ne trošenje unapred, ali je to za vladu najteži posao - kako da troši u skladu sa mogućnostima ako je nasledila deficit koji mora da finansira, a kako drugačije nego zaduživanjem", kazala je guvernerka.

Tabaković je dodala da povećavanje cena mora da bude plansko i predvidivo za sve, pa i NBS, koja mora da vodi računa o inflaciji.

Inflacija je, prema njenim rečima, na silaznoj putanji i biće do oktobra, kako što je ranije najavljeno, vraćena u ciljane okvire od četiri odsto plus/minus 1,5 odsto, podsetivši da je prosečna mesečna inflacija na nivou od 0,2 odsto.

Tabakovićeva tvrdi da povećanje cena struje u avgustu neće izazvati lančano poskupljenje na tržištu, kao i da će najavljeno poskupljenje gasa za domaćinstva od 4,4 odsto imati veoma mali uticaj na inflaciju.

Ona je kao dobar rezultat istakla to što je od 28. maja do 12. juna ove godine povučeno iz Srbije 400 miliona evra iz hartija od vrednosti, "što je tri puta više nego u čitavoj prošlog godini, a šest puta više nego u maju prošle godine, kada je završen drugi krug izbora i kada se znalo da će Tomislav Nikolić biti novi predsednik, kada je naglo pušten kurs".

"Moram da kažem da je NBS stabilizovala kurs sa neto prodajom deviznih rezervi od 255 miliona evra, a u prošloj godini je potrošeno 1,34 milijardi evra, a zatekli smo kurs 119 dinara za evro", navela je Tabakovićeva.

Ona je rekla da će NBS kontrolisati da li banke u Srbiji poštuju klijente i da li se pridržavaju propisa, te da će na osnovu toga bodovati banke, kao i da će u skladu sa tim biti predviđene odgovarajuće novčane kazne za banke.

Komentarišući mogućnost ograničavanja visine kamata banaka, Tabakovićeva je kazala da NBS može jedino da utiče na referentnu kamatnu stopu i da u tržišnoj privredi administrativno ograničavanje bankarskih kamata skoro nigde nije donelo koristi za građane.

Guverner NBS je dodala da će podržati ideju da se ukine naplaćivanje preveremenog vraćanja kredita.

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

zorran

ama bre ljudi,ko jos uzima kredit s ovolikom lovom u "slamarici".a sta treba da uradi novi ministar,pa da plate i penzije budu u razmeri 1:3 godinu dana,da malo podelimo muku s patriotama od milion sto im je plata i clanstvo po odborima.e al to ce da bude nikad

acivoJ

MMF nam baš treba kao budali šamar!

muca

Ona nema veze sta je MMF. Toliko

special image