• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IMK 14. Oktobar sa Nemcima radi "zelene" mašine

Izvor Tanjug

Predstavnici kuševačke Industrije mašina i komponenata 14. Oktobar i nemačke firme Ha-Be-Es (HBS GMBH) potpisali su ugovor o poslovno tehničkoj saradnji.

Ugovor predviđa zajedničku proizvodnju mašina iz oblasti ekologije, a saradnja je konkretizovana prilikom aktuelne, druge po redu, posete predstavnika firme

HB, rekao je generalni direktor 14.Oktobra, Dragi Nestorović.

Poslovi, koji su u najavi, biće ozvaničeni aneksima tog ugovora, a Nestorović je izrazio očekivanje da će konkretizacija ugovora brzo uslediti, a pošto je firma HBS specijalizovana za ekologiju prvo bi trebalo da se rade mašine i uređaji iz te oblasti, što neće biti jedina oblast saradnje.

Prema njegovim rečima, na sastanku je dogovoreno i otvaranje posebnog preduzeća u Nemačkoj, koje bi se bavilo zapošljavanjem radnika 14. Oktobra, koji u ovom trenutku ne mogu da budu zaposleni u toj fabrici.

"Reč je o proizvodnim zanimanjima, zavarivačima, monterima, bravarima, to je ono što je deficitarno u celom svetu. Plan je da u budućnosti dovedemo nemačke kompanije koje će obučavati ljude za rad u inostranstvu", objasnio je Nestorović.

Kako je dodao, u fabrici je u toku interni oglas na osnovu koga će se raditi dokvalifikacija i prekvalifikaciju radnika, kako bi se našlo rešenje za postojeće viškove.

Predstavnik firme HBS, Hajnc Brokman, kazao je da je nakon prve posete kruševačkoj fabrici razgovarao sa partnerima u Nemačkoj o zajednčkoj saradnji na ekološkoj tehnici, te da se trenutno radi na tome da se IMK 14. Oktobar daju konkretni zahtevi za proizvodnju.

IMK 14. Oktobar je u restrukturiranju, zapošljava 1.550 radnika, a u većinskom je državnom vlasništvu. Po planu za preduzeća uz restrukturiranju, u grupi je onih čija će imovina najpre biti ponuđena na prodaju, a država će, ukoliko ne bude našla kupca, odlučiti da li će ih nekom drugom metodom prodati.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image