• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanimanje odredjuje zdravstveni karton

Za djake sa posebnim potrebama u Srbiji rezervisana su zanimanja iz oblasti usluga, kao i ona koja zahtevaju manuelne veštine

Jednogodišnje, dvogodišnje i trogodišnje srednje stručne škole za decu s posebnim potrebama moći će da upišu 1.538 osmaka. Deca treba od 5. do 23. juna da se prijave školama koje žele da upišu, a posle provere zahteva biće upisana.

Bogoljub Lazarević, pomoćnik ministra prosvete, ističe da su za učenike s posebnim potrebama uglavnom rezervisana zanimanja iz oblasti usluga, kao i oni profili koji zahtevaju manuelne veštine.

"To su zanimanja kao što su frizer, pedikir, manikir... Ova deca upisuju se bez prijemnog i kvalifikacionog ispita u škole koja imaju posebna odobrenja Ministarstva prosvete. U Beogradu deca s posebnim potrebama biće upisana u školu za oštećene sluhom Stefan Dečanski, Srednju zanatsku školu na Miljakovcu i školu za slepe i slabovide Veljko Ramadanović koja školuje telefoniste. Učenici s posebnim potrebama imaju posebne zdravstvene preglede i ne mogu upisati zanimanje koje im ne odgovara" objašnjava Lazarević, a prenosi "Glas javnosti".

Nacionalna služba zapošljavanje svake godine organizuje razgovore sa učenicima koji imaju odredjene zdravstvene probleme i na osnovu njihovih mogućnosti i interesovanja preporučuju obrazovne profile koje će upisati. Medjutim, posebna komisija nekim učenicima s posebnim potrebama može dati odobrenje da pohadjaju redovne srednje škole.

"Uglavnom su to učenici koji imaju problema sa sluhom i vidom i često im izlazimo u susret. NJima se prilagodjavaju materijali za prijemni ispit, a članovi komisije im čitaju pitanja na prijemnom ili materijal štampaju na Brajovom pismu. Prošle godine smo imali jednu devojčicu sa velikim oštećenjem sluha koja je polagala prijemni ispit za upis u filološku gimnaziju", naglašava Lazarević.

Škola za oštećene sluhom "Stefan Dečanski" u Beogradu upisuje učenike u 17 zanimanja iz pet područja rada. Direktor škole Lepa Petrović kaže da će ove godine škola upisati učenike, pored dvogodišnjih i trogodišnjih profila, i u četvorogodišnje zanimanje tehničar pripreme grafičke proizvodnje.

"Već smo iškolovali jednu generaciju za ovo zanimanje i svi su se upisali na Višu politehničku akademiju, a ove godine pripremamo decu za upis Više tekstilne škole. Većina naših učenika se odmah zaposli, a naši djaci često osvajaju prva mesta na raznim republičkim takmičenjima. Nedostatak sluha naši učenici nadoknadjuju nekim drugim talentima", naglašava Petrovićeva.

Prilikom prijavljivanja u školu deca popunjavaju listu želja, a jedino je za upis četvorogodišnjeg zanimanja potreban uspeh u dosadašnjem školovanju.

"Radimo u malim odeljenjima, a praktična nastava se delom odvija u našim kabinetima, a delom u firmama. Imamo ugovore sa različitim preduzetnicima kod kojih učenici odlaze na praksu", dodaje Petrovićeva.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image