• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tabaković: Aranžman sa MMF-om nužan

Izvor Fonet

Guvrener Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković tvrdi da promene u Vladi Srbije neće da se odraze na stabilnost finanijskog tržišta i da će devizni kurs biti stabilan.

Ona , takođe, kaže da je i pored toga što su devizne rezerve 10,7 milijardi evra, nužan aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Imamo devizne rezerve koje su na nivou od 10,7 milijardi evra, i to je mnogo više od onoga što se smatra potrebnim, msli isto tako je tačno da nam je neophodan aranžman sa MMF, ne zbog novca, već zbog toga što je zemlji potreban dobar savetnik i kontrolor, čije će mišljenje o nama kao državi u kojoj Vlada i NBS dobro rade, deliti i druge međunarodne institucije, rekla je Tabaković za Novosti.

A od ocena tih međunarodnih institucija, podsetila je, zavise i odluke investitora koji će ulagati u svoje poslove u Srbiji.

Prema njenim rečima aranžman sa MMF neophodan da bi se dugoročno održao stabilan kurs.

Devizno tržište jeste stabilno, ali nam je značajna njihova tehnička i savetodavna pomoć u sprovođenju strukturnih reformi koje su preduslov i garancija da imamo stabilnu valutu, nisku inflaciju i održiv ekonomski rast, napomenula je Tabaković.

Ona je najavila da će jedan od njenih prioriteta i najvećih izazova u narednom periodu biti obezbeđivanje uvida u sve elemente monetarne mase, odnosno deviznih sredstava koja mogu da utiču na vrednost kursa, a preko toga i na vrednost inflacije.

Važno je da je dinar stabilan, smatra Tabaković, ali ističe da su stabilne javne finansije krov stabilnog sistema koji je temelj.

Dok ne stvorimo stabilan temelj, zasnovan na proizvodnji I na stvarnim troškovima proizvodnje, ali i održivim socijalnim i ekološkim troškovima, moramo ozbiljno i sa
merljivim rezultatima da radimo na fiskalnoj konsolidaciji, rekla je Tabaković.

Ona tvrdi da je poskupljenje struje nešto na špta je NBS računala u svojim projekcijama nivoa inflacije, koja je, kako rekla, na silaznoj putanji.

Prosečna mesečna stopa inflacije je na nivou od 0,2 odsto i, kao što smo najvili, ona će do oktobra biti vraćena u ciljane okvire od četiri odsto plus-minus 1,5 odsto, navela je guverner NBS.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image