• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milijarde evra u Surčinu?

Izvor mondo.rs

Buduća fabrika čipova, kao potencijalna investicija kompanije "Mubadala" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, trebalo bi da zauzme svoje mesto u - Surčinu!

Prema rečima sekretara Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Beograda, Dušana Rakića, u toku su ozbiljni pregovori za realizaciju jedinstvenog projekta na prostoru čitave Evrope upravo u Srbiji, a ova beogradska opština pokazala se kao najpogodnija, prenose "Novosti".

U izbor povoljne lokacije ušla je i Inđija, ali blizina aerodroma, auto-puta, izvora vode iz reke Save, kao i dovoljna količina električne energije stavila je Surčin na poziciju favorita.

Fabrika "teška" oko četiri milijardi evra, zaposlila bi 4.000 domaćih radnika, dok bi 500 stručnjaka pristiglo iz inostranstva.

"Najveći problem će predstavljati kadrovi, jer Srbija nema nikoga za top-menadžment ko bi vodio tu fabriku. Kada je u pitanju drugi, operativno menadžerski nivo, ima dosta Srba po svetu koji bi mogli biti angažovani na ovom projektu, dok za treći i četvrti nivo, imamo dovoljno inženjera i stručnjaka koje bismo zaposlili", tvrdi Rakić.

Nakon potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu između opštine Surčin i Beogradske privredne komore, dobre vesti stigle su i do lokalne samouprave, na čelu sa predsednicom Vesnom Šolović, koja je ukazala na značaj ove investicije u pogledu otvaranja novih radnih mesta kod nas, a i velike dobrobiti po ceo svet.

Izgradnjom fabrike, bila bi iskorišćena još jedna od pogodnosti ove opštine, koja se može pohvaliti "berićetnim" poljoprivrednim dobrom, kao i bogatom turističkom ponudom koja bi uskoro mogla da dobije nove sadržaje.

Koliko već sledeće godine mogla bi da počne gradnja hotela pri aerodromu i mini marina, kako se očekuje iz vrha lokalne samouprave.

Iako se još traga za strateškim partnerom koji će investirati u luku, prema rečima predsednice opštine Vesne Šalović, jedna italijanska firma je već pokazala interesovanje, a marina će obuhvatati pristanište za velike brodove, hotel i velnes centar.

"Opština Surčin poseduje sve potrebne dozvole za taj projekat, koji bi zajedno sa ostala tri prioritetna projekta, izgradnjom hotela pri aerodromu, u Dobanovcima i Progaru, trebalo da značajno poboljša našu turističku ponudu", istakla je Šalovićeva.

Hotel kraj aerodroma prijemčiva je investicija za lokalne privrednike, koji su pokazali već želju za ovakavo ulaganje, s obzirom na to da je Beograd redak grad koji ne poseduje ovako nešto, a Dobanovci nude pogodan tren za izgradnju intermodalnog centra i industrijske zone.

Turističke potencijale ova opština ima i u nautičkom selu Biser u Boljevcima, kao i Bojčinskoj šumi u Progaru.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image