• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simpo: Blokada je Dinkićeva "Pirova pobeda"

Izvor MONDO/Agencije

Odeljenju za prinudnu naplatu Narodne banke Srbije danas je predato rešenje o blokadi računa kompanije Simpo, saopštila je Poreska uprava.

 Simpo: Blokada je Dinkićeva "Pirova pobeda" Izvor: Ilustracija MONDO

Izvor: Ilustracija MONDO

Povodom zakonitosti prinudne naplate i blokade računa Simpa, Poreska uprava saopštila je da Zakon o privatizaciji pravi jasnu razliku u postupanju državnih poverilaca kada se nalaze u postupku restrukturiranja ili postupku privatizacije.

Zakon reguliše da se za preduzeća koja se nalaze u postupku restrukturiranja od dana donošenja odluke o restrukturiranju do dana okončanja restrukturiranja ne može odrediti bilo koja mera prinudnog izvršenja.

Međutim, Simpo nije u postupku restrukturiranja i nikada nije bio, jer Agencija za privatizaciju nije donela takvu odluku.

Za subjekta koji se nalazi u postupku privatizacije (javnim tenderom ili javnom aukcijom) državni poverilac ne može sprovoditi prinudnu naplatu radi namirenja potraživanja nastalih do 31.12.2007.godine. Kako je 2007.godina istekla nema pravnih smetnji za prinudnu naplatu duga kod Simpa, navodi se u saopštenju.

Agencija za privatizaciju je 12. decembra 2005. donela odluku za prodaju Simpa metodom javnog tendera. Takođe, Agencija je donela odluku o metodu privatizacije 11. januara 2006., kojom se određuje da će se kapital, odnosno imovina SImpa prodati metodom javnog tendera.

Pitanje je zašto nikada nije ni započeta prodaja javnim tenderom, navela je Poreska uprava.

Poreska uprava je prijavila potraživanja u postupku privatizacije za Simpo u iznosu od 845 miliona dinara.

Kako je navedeno, razlika duga od 845 miliona dinara do 4,88 milijardi dinara, kolko je ukupan dug Simpa, jeste tekući dug koji Simpo nije plaćao, a isplaćivao je zarade bez plaćanja poreza i doprinosa na iste, i pri tom je od ukupnog duga, dug za doprinose oko dve milijarde dinara.

Iz svega iznetog proizilazi da nema pravnih smetnji za naplatu duga po osnovu javnih prihoda kod preduzeća Simpo Vranje, pa je u skladu s tim doneto rešenje o prinudnoj naplati iz sredstava na poslovnom računu poreskog obveznika koje je juče i uručeno i kompaniji Simpo.

Na navedeno rešenje Simpo je uložio žalbu i istovremeno je podneo i zahtev zaodlaganje izvršenja rešenja dok se o žalbi ne reši, koji je odbijen, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Nadzornog odbora kompanije Simpo Borislav Milačić kaže da ta kompanija nije "državni neprijatelj broj jedan, za koga je proglašena" i dodao da će nadležnima u ponedeljak predati program za rešavanje problema poreskih dugovanja.

Milačić je na konferenciji za novinare rekao da će dug biti vraćen, a za stanje u Simpu optužio ministra Mlađana Dinkića.

"Gospodin Dinkić nas više ne voli a jedan od razloga je njegov politički obračun. Mi ne želimo da budemo ni Dinkićeva, ni Dačićeva ni Vučićeva firma. Mi smo nacionalni brend, rekao je on. Milačić je ukazao da bi blokada firme dovela do stečaja iz kojeg se Simpo nikada ne bi izvukao i da bi to bila jedna u nizu "Dinkićevih pirovih pobeda".

Dinkićev obračun sa Vladom

Da je reč o političkom obračunu smatra i premijer Srbije Ivica Dačić.

"Mislim da ovde je reč o političkom obračunu Mlađana Dinkića sa mnom i zato ne mislim da ta odluka odudara od one politike koja se vodila poslednjih desetak godina", rekao je Dačić za RTS. Premijer navodi da nije sporno da svi moraju da plaćaju porez, ali pita kako naplatiti porez ako fabrika ode u stečaj.

"Naša ocena je da je blokada računa necelishodna i suprotna zaključcima Vlade iz 2010. godine, koji su na snazi", rekao je on.

Milačić je rekao da je blokada u Simpu uvedena i pored najave direktora Poreske uprave Ivana Simiča da se ona neće primenjivati na preduzeća koja potpadaju pod zaključke Vlade o restrukturiranju, po kojem su takve firme izuzete od naplate javnih prihoda.

"Poreska uprava je tu činjenicu prenebregla", rekao je Milačić.

On je dodao da bi, ukoliko nadležni organi prihvate plan Simpa, u veoma kratkom roku bilo razrešeno plaćanje poreskog duga.

Prema njegovim rečima, Simpo je pripremio plan restrukturiranja koji sadrži ocenu stanja, interne mere i analizu troškova, zatim finansijsko restrukturiranje i plan za regulisanje poreskog duga.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

arsa

Pa nemoze gospodo privatnici da drzava bude nekom majka a nekom maceha.Ako ste nesposobni da vodite firmu izadjite na trziste pa prodajte deo akcija i iplatite radnicima za penzije.Mislite da budete biznismeni a da vam mi radnci poklanjamo nase veoma tesko stecene pare da se bogatite na nas racun.

special image