• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prosečan poljoprivrednik - star i loše obavešten

Izvor Beta

Prosečan poljoprivrednik u Srbiji je star, slabo informisan, nepoverljiv prema udruženjima i državnoj politici, pokazalo je istraživanje o položaju i potrebi poljoprivrednih gazdinstava.

Prosečan nosilac poljoprivrednog gazdinstava u Srbiji je u 81,9 odsto slučajeva muškarac stariji od 45 godina, a u 39,4 odsto slučajeva registrovani poljoprivrednik je stariji i od 60 godina, pokazalo je
istraživanje koje je za potrebe Ministarstva poljoprivrede sprovela agencija Ninamedia na 1.200 ispitanika.

Rezultati su pokazali da najveći procenat nosilaca gazdinsatava, njih 37 odsto, ima samo osnovnu školu ili niže obrazovanje, 28 odsto dvogodišnju ili trogodišnju srednju školu, a 28 odsto četvorogodišnju srednju školu.

Blizu četvrtine ih pored poljoprivrede ima još neki posao, a državne podsticaje dobija 41 odsto gazdinstava.

Aktuelan problem gazdinstava, zbog kojeg su registrovani poljoprivrednici najviše zabrinuti, jeste finansiranje proizvodnje, i uz to niske cene proizvoda i gubici pri prodaji proizvoda, nedostatak
radne snage, rizici od suše i drugih nepovoljnih klimatskih prilika, kao i naplata prodatih proizvoda, nedostatak mehanizacije i zemljišta.

Registrovani poljoprivrednici se u najvećoj meri, 70,4 odsto, o državnoj politici u agraru informišu putem televizije, 9,1 odsto je onih koji to čine putem interneta, šest procenata ispitanika izjasnilo da se o tome uopšte ne informiše, a 5,3 odsto gazdinstava informacije prikuplja od drugih poljoprivrednika, dok se 4,9 odsto obaveštava iz štampe.

Istraživanje je pokazalo da blizu polovine nosilaca gazdinstava (47 odsto) nije upoznato sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, donetom početkom ove godine.

Blizu trećine je upoznato s tim zakonom, dok je delimično upoznato 23 odsto.

Oko 95 odsto registrovanih poljoprivrednika nisu članovi ni jednog udruženja poljoprivrednika, a 97 procenata smatra da ne postoji reprezentativno udruženje koje zastupa njihove interese u razgovorima
s predstavnicima vlasti.

Dve trećine nosilaca gazdinstava u Srbiji smatra da poljoprivredna politika u poslednjih godinu dana, pet i 10 godina ide u pogrešnom pravcu.

Najveći broj optimista o tome smatra da poljoprivredna politika poslednjih godinu dana ide u dobrom pravcu.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bole

E Maki,Maki kad je tako lepo biti poljoprivrednik zasto vi u gradu koji ste lose placeni ne dodjete u neko selo(ima napustenih domacinstava koje bi dobili dzabe samo da ih odrzavate) pa uzivajte. Prvo NECETE,a drugo POBEGLI BI POSLE PET DANA I KAD BI DOSLI.

Maki

Cast izuzezcima ali moj zet je poljuprivrednik ja zivim od 10.000 din mesecno (ja,muz i dva deteta) nije da kukam mnogi nemaju ni tolko. Oni kad dodju gledaju nas sa neke visine i kad kazem nemam pivo smeje se. Kod njega kad odes pivo,rakija,viski itd itd. A zive od zemlje i dobro su informisani,cak uzimaju subvenciju za naftu a naftu vuku s dunava a na pumpu placaju 100 din za fiskalni.

special image