• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Industrija Župa isplaćuje 314 od 334 radnika

Izvor Beta

Hemijska industrija (HI) "Župa" je dobila oko 257 miliona dinara za isplatu socijalnog programa kroz koji će iz preduzeća otići gotovo svi radnici.

Novac će zaposlenima biti isplaćen tokom naredne dve nedelje, rečeno je agenciji Beta u toj fabrici.

"Od ukupno 314 radnika koji su se odlučili za socijalni program najviše, odnosno njih 217 odlučilo se za 300 evra po godini staža, 78 će uzeti po 10 plata bruto republičkih proseka, dok njih 19 ima pet godina do penzije i uzima šest bruto plata republičkog proseka i ostaje na birou do penzije", rekao je vršilac dužnosti generalnog direktora Župe Bojan Cvetković.

On je agenciji Beta kazao da je novac uplaćen na namenski račun te da oni koji fabriku napuštaju čim obave potpisivanje potrebnih dokumenata mogu da očekuju isplatu dodajući da bi posao oko isplate socijalnog programa trebalo da bude završen za dve nedelje.

U fabrici, u kojoj se trenutno proizvode jedino flotaciona sredstva, ostaje dvadeset radnika, a Cvetković je kazao da bi u septembru trebalo da se počne sa utakanjem hlora i sa pakovanjem pesticida, te da će za pomenute poslove biti potrebno stotinak radnika koje će preduzeće angažovati po ugovoru o delu ili na određeno vreme.

Župa
Izvor: YouTube

Među retkima koji su odlučili da ostanu u fabrici je, prema Cvetkovićevim rečima, nekoliko radnika koji imaju po nekoliko godina staža i nije im se isplatilo da odu, ali i nekoliko onih koji veruju da će se HE "Župa" oporaviti.

Ova hemijska industrija se, prema akcionom planu Vlade Srbije za preduzeća u restrukturiranju, nalazi među firmama koje bi do kraja godine trebalo da budu ponuđene na prodaju, nakon čega im, ukoliko ne nađu kupca, sledi stečaj.

Cvetković za sada nema informacije o tome kada bi trebalo da bude objavljen poziv za prodaju Župe niti ima li za nju interesenata. Prema ranijim informacijima, nadležnih bilo je zainteresovanih za delove fabrike.

Kruševačka HI "Župa" je 2002. godine, kao tada veoma uspešno preduzeće, među prvima u Srbiji bila ponuđena na prodaju u postupku tenderske privatizacije, prodata je 2003. godine firmi Vektra M, a naredne godine ugovor je raskinut.

Posle toga imala je više neuspešnih pokušaja prodaje i periode potpunog zamiranja proizvodnje, a u postupak restrukturiranja ušla je u aprilu 2010. godine. Istovremeno sprovedeno je nekoliko socijalnih programa te je u preduzeću od 1.400 radnika, koliko ih je imala pre početka privatizacije, do danas bilo 334, a za nekoliko dana će ih ostati 20.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image