• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Propali pregovori, paori nastavljaju proteste

Izvor MONDO/Agencije

Poljoprivrednici nisu zadovoljni rezultatima sastanka sa Rasimom Ljajićem, izjavio je član Upravnog odbora asocijacije "Banatski paori" Miroslav Grubanov i najavio da će razmotriti načine na koji će protesti biti nastavljeni.

Grubanov je novinarima, nakon završetka sastanka sa Ljajićem, rekao da je Ministarstvo trgovine u konaktu sa uljarima i otkupljivačima došlo do saznanja da poljoprivrednicima za suncokret ne mogu ponuditi veću cenu od 24 dinara po kilogramu.

To je, kako je napomenuo, za više od 50 odsto manje od prošlogodišnje otkupne cene.

Delegacija nezadovoljih ratara Južnog Banata i Srema predala je juče pet zahteva na pisarnici Vlade Srbije, a glavni zahtev je da otkupna cena sunocokreta bude 45 dinara po kilogramu.

Ratari koji već treći dan protestuju, traže i da država otkupi dodatne količine pšenice, kao i da na vreme interveniše na tržištu ovogodišnjeg roda kukuruza.

Učesnici protesta su trenutno u Pančevu, gde su juče i danas u jednom periodu blokirali saobraćaj na novom putu Beograd - Pančevo i deonicu od Pančeva ka Jabuci.

Vlada ne može da se meša u cene berzanske robe

Vučić kaže da je razgovarao sa banatskim paorima koji traže više otkupne cene suncokreta ali da Vlada ne može da se meša u cene berzanske robe. "Naš posao je da na najbolji način subvencionišemo poljoprivredu i pomognemo u primeni agrotehničkih mera, a ne da određujemo cene. To je prošlo pre 25 godina", kazao je Vučić u Skupštini Srbije. On je istakao da je Vlada Srbije od početka godine isplatila 94 odsto subvencija za poljoprivredu.

Poljoprivrednici iz južnog Banata, koji protestuju nezadovoljni otkupnom cenom pšenice, kukuruza i suncokreta, prekinuli su na kratko ranije danas oko podneva blokadu novog puta Pančevo-Beograd, nakon što je njihova delegacija otišla na razgovore sa Ljajićem.

Poljoprivrednici su nastavili blokadu puteva izmeđa Pančeva i Beograda, započetu juče. Novi put od Beograda do Pančeva i deonica starog puta od Pančeva ka Jabuci zatvoren je za saobraćaj od 09 časova, sa puštenjem saobraćaja na sat vremena.

Samostalni policijski inspektor Policijske uprave Pančevo Jovica Antonić je rekao da su ta dva putna pravca dva sata blokirana, a onda  sat vremena prohodna, pa dva blokirana.

"Oni po dva sata zatvaraju taj deo puta prema Beogradu i iz pravca Beograda i kod Jabučkog puta jedan deo prema Jabuci. Termin puštanja oni određuju sami, znači mi ništa ne određujemo", rekao je Antonić.

Odbijena ponuda skladištenja

On kaže da je direktorica Dijamanta Slavica Kešelj juče ponudila pregovaračkom timu da ovogodišnji rod suncokreta predaju na besplatno čuvanje u silose te fabrike u narednih mesec dana, dok se ne vidi cena na tržištu regiona. Tu ponudu nismo prihvatili, jer mi živimo u Srbiji, gde su uslovi drugačiji nego u regionu, a posebno gde su subvencije zemljoranicima mnogo manje, što se mora uzeti u obzir, rekao je Rackov.

On je podsetio da postoji alternativni pravac ka Beogradu - stari beogradski put i da, što se tiče Jabuke, postoji kačarevački put iz pravca Novog sela, odnosno da, kada se vozi putem prema Rumuniji, sa leve strane ima ispust prema Kačarevu.

Antonić je naglasio da nikome nije data dozvola za blokadu puta.

"Pokušavamo sa njima da nađemo neko kompromisno rešenje da se to ne blokira i da oni svoje zahteve upute tamo gde treba, a ne da blokiraju i da onemogućavaju prolazak nedužnim ljudima", dodao je Antonić.

Poljoprivrednici su nezadovoljni otkupnim cenama poljoprivrednih proizvoda, a kako je najavljeno, tražiće da država hitno uredi tržište poljoprivrednih proizvoda, uvede kontrolu monopolskog ponašanja otkupljivača, kao i da cene ratarskih kultura budu jednake onima na Budimpeštanskoj berzi.

Zemljoradnici iz Banata proveli su u traktorima i drugu noć u blokadi prilaza  zrenjaninskom Dijamantu i fabrici ulja Banat u Novoj Crnji, u očekivanju  za danas najavljen razgovor u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija.

Predsednik Udruženja zemljoradnika Zrenjanina Ognjen Rackov izjavio je  dopisniku Tanjuga da  protest  nezadovoljnih banatskih ratara protiče mirno, uz traktorsku blokadu fabrika ulja  i da se petočlana delegacija  sprema  za put u Beograd.

Zrenjaninski zemljoradnici  od prerađivača suncokreta traže otkupnu cenu od 40 dinara za kilogram (plus porez na dodatu vrednost), dok je u prvim razgovorima Dijamant, najveća uljara na Balkanu" ponudila 26 dinara, sa PDV-om.

Policija je na ulazu u Pančevo iz pravaca Vršca, juče posle 10 sati zaustavila kolonu od nekoliko desetina traktora poljoprivrednika iz Pančeva, Alibunara i Vršca koji su krenuli u protestnu vožnju ka Beogradu i Pančevu.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Dijamant nije najveća uljara na Balkanu. Zašto Viktoriaoil nije blokirana? I zašto policija ne rastera poljoprivrednike pošto sprečavaju privatnu firmu da obavlja svoju delatnost?! Sve je jako čudno u ovoj zemlji

Maki

Ko hoce vece izgubi iz vrece

special image