• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radulović: Bolja zaposlenost već sledeće godine

Izvor Tanjug

Zaposlenost je ključni parametar po kom će se meriti uspeh ove vlade, ona je prioritet i pozitivni pomaci mogu očekivati već naredne godine, najavio ministar Saša Radulović.

"Ključni problem koji hoćemo da rešimo je problem zapošljavanja. Moramo da povećamo broj zaposlenih i to je opredeljenje cele Vlade i ključni parametar po kome će uspeh ove vlade biti meren", rekao je Radulović za Tanjug.

Ministar je ocenio da se srpska privreda nalazi u stanju tihog kolapsa i da je ogroman deo privrede ili u predstečajnom stanju ili je već otišao u stečaj, a likvidnost je ogroman problem.

"Privatizacija je tako loše urađena, svela se na grabež za građevinskim zemljištem, ništa nije uloženo u razvoj proizvodnje, nije uloženo u razvoj izvoza, u pospešenje inovativnosti i konkurentnosti privrede i samim tim zapošljavanje koje je trebalo da usledi nije se dogodilo", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, privredna društva su nakon privatizacije uzimala velike kredite, koje nisu utrošila na razvoj biznisa i širenje proizvodnje, već su ih iložili u neke mrtve nekretnine i mrtav kapital, i teret kredita koje su uzeli od banaka sada stvara dvostruki problem.

S jedne stane, banke su u problemu jer imaju veliki deo kredita koji ne mogu da naplate, a sa druge stane, privreda je u problemu, pošto nema obrtnih sredstava da funkcioniše i nalazi se u jednom zaista teškom stanju.

Imamo veoma loš poreski sistem

Prema rečima ministra Radulovića, Srbija ima jako loš poreski sistem, koji opterećuje rad, a to destimuliše zapošljavanje, proizvodnju i izvoz.

Postoji šuma propisa koji nemaju smisla, opterećuju privredu i poskupljuju poslovanje, tako da je, kako navodi, momentalno potrebna "giljotina propisa".

Tržište rada je, prema njegovoj oceni, neadekvatno, a Zakon o radu loš i treba ga promeniti.

"Ne treba sve promeniti tako da poslodavci dobiju sve što bi želeli da dobiju, ali ima nekih stvari koje objektivno sprecavaju novo zapošljavanje, stvari koje su loše i te stvari treba promeniti", objasnio je Tanjugov sagovornik.

Radulović je kao ključne mere najavio rasterećenje rada, poresku reformu i giljotinu propisa koja će osloboditi privrednike raznih nameta.

"Potreban nam je niz sistemskih mera, da postavimo jedan zdrav sistem. Nama treba zdrava država i treba preduzeti sistemske mere da dođemo do zdrave države", rekao je on.

Vlada će sigurno, najavljuje ministar, u narednih par meseci izaći sa vrlo konkretnim planovima.

"Predstoji nam planiranje budžeta za 2014. godinu u okviru kojeg će se jasno videti kojim putem idemo dalje", rekao je ministar privrede.

Radulović je kazao da je potrebna izmena zakona o stečaju, jer je dosta stečajnih postupaka zakočeno, a kako je dodao, mora da dođe do konverzije potraživanja u kapital, da bi se rasteretila privreda i da bi mogla dalje dobro da funkcioniše.

On je naveo da je Srbija preuzela obavezu da do 30. juna 2014. godine reši problem 179 preduzeća u restrukturiranju i najavio da će taj rok biti ispoštovan.

"Pokušaćemo sve da oživimo što veći deo tih preduzeća i da nađemo investitore koji će želeti da ih preuzmu. Kroz izmene zakona o privatizaciji, gledaćemo kako da to učinimo fleksibilnije, kako bi što bolje okončali taj proces", objasnio je Tanjugov sagovornik.Radulović je najavio i profesionalizaciju upravljanja javnim preduzećima.

"Mi moramo da ih postavimo na zdrave tržišne osnove, moraju da posluju po tržisnim principima. Osnovni cilj preduzeća je sticanje dobiti i potrebno je da izmestimo socijanu politiku iz javnih preduzeća", rekao je novoizabrani član vlade.

"Oprededeljenje ove vlade je da odgovorno smanjuje učešće države na tržistu i prepušta ga privatnom sektoru", rekao je on.

Radulović je najavio i promene u politici podsticaja stranih investitorima i dodao da će sve preuzete obaveze biti poštovane.

"Ulazimo u postupak promene i reforme tog sistema, koji će trajati par godina. Strane investicije su jako bitne za srpsku privredu. Mi ćemo nastaviti sa agresivnom politikom privlačenja stranih investitora, ali mislim da ćemo pored direktnih podsticaja, preći i na neke druge mere", rekao je on.

Ako Srbija napravi poslovni ambijent, kako je kazao, koji je bolji od poslovnog ambijenta u okruzenju, i ako unapredi pravnu sigurnost, tako da su potraživanja naplativa i da sudski postupci ne traju dugo, sve će to utičati na odluku stranih investitora.

Ako promenimo poreski sistem i rasteretimo rad, to će biti podsticaj i bićemo jako konkuretni u odnosu na okruženje, ocenio je ministar privrede.

On je najavio i čvrstu i vrlo dobru saradnju sa Ministarstvom finansija i rekao da vrlo slično gledaju na probleme i rešenja koja predlažu Vladi.

"Imamo agresivnu agendu, politika ja utvrđena, radi se na konkretnim merama i ubrzo ćete videti i koje su te mere", rekao je ministar privrede i dodao da vlada ima veliku energiju i veliku želju da postigne dobar rezultat i da je siguran da će u tome uspeti.

"Očekujem od građana Srbije da kada vide da Vlada Srbije zaista radi stvari o kojima govorimo, da se uključe i da svojom pozitivnom energijom izvedu Srbiju na pravi put, zaključio je ministar privrede Radulović.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image