• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lepota glavni adut na konkursima za posao?!

Izvor Fonet

Istraživanje koje su sprovele predstavnici Udruženja "Žene za mir" pokazalo je da se mlade leskovčanke pri zapošljavanju suočavaju sa diskriminacijom na osnovu pola.

"Većini od 50 ispitanih žena potencijalni poslodavci su prilikom razgovora za posao postavili pitanje da li planiraju porodicu ili da li imaju decu, a čak 84 procenata ispitanih žena priznalo je da svom poslodavcu ne bi rekle da su u drugom stanju,", rekla je Marija Mladenović, jedna od realizatorki projekta.

Većini žena iskustvo je pokazalo da je njihov fizički izgled presudio u odlučivanju poslodavca da li da ih zaposli ili ne, dok je stručna sprema imala najmanje uticaja.

Sve ispitane žene su nezaposlene. Od njih 50, 27 ih je sa višom ili visokom stručnom spremom, 21 sa srednjom školom, a samo jedna ispitanica je sa osnovnom", ističe Mladenovićeva.

Sve žene suočene sa diskriminacijom po osnovu pola mogu se za pomoć obratiti Kancelariji poverenika za rodnu ravnopravnost.

Do sada su za ovaj vid diskriminacije donete samo dve presude, a većina podnetih primedni je odbačena.

Pravni sistem Srbije ne eksploatiše u dovoljnoj meri zakonske odredbe i predviđene mehanizme u slučaju diskriminacije po osnovu pola, pa je jedna od preporuka evropskih organa da država više poradi na edukaciji žena, kažu u ovoj organizaciji.

Inače, u slučaju diskriminacije po osnovu pola žrtva nije u obavezi da dokazuje da je do diskriminacije došlo, već optuženi mora da dokaže da do nje nije došlo.

Mladenović napominje da je ovo pilot projekat i da rezultati istraživanja upućuju na to da je ovom problematikom potrebno baviti se i kroz jedan sveobuuhvatniji i veći projekat.

Tagovi

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

1968

Meni su govorili,tvoja deca ,tvoj problem ili sta ce ti trece,a to trece je blizanac...Nek su mi zivi i zdravi od drzave nisam ni trazila ni ocekivala pomoc,a to bi savetovala i drugima

Milan - Nish

Nekada u Jugoslaviji nije bilo tako preduzeća su bila društvena žene su imale pravo na porodiljsko i ko je bio stambeno ugrožen a nije imao kuću dobijao bi stan. Danas u Državi Srbiji imate privatnike koji su bahati i iskorišćavaju vas do maksimuma. U takvoj Državi mladi nemaju budućnost ni sigurnost pa se samim tim znatno teže odlučuju da stvaraju porodicu. Tako da nas je svakim danom sve manje. Državnici apeluju na smanjenju bele kuge ali suviše malo i veoma sporo rade na zapošljavanju mladih ljudi.

40

Dragi muskarci ne budite uvredjeni sto zene kukaju na diskriminaciju. Vi ne radjate i ne brinete o deci kao sto to radi majka. Zato poslodavci i izbegavaju zene koje treba tek da radjaju. Zaboravljate da je sve nas rodila zena majka. A to sto kosta poslodavca radjanje deteta sta da se radi osim da smanje namete

special image