• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krstić "udara" na državnu administraciju

Izvor MONDO/Tanjug

Ministar finansija Lazar Krstić rekao je da postoje delovi državne administracije koji primaju ogromne plate, a nije jasno šta tačno rade.

U intervjuu za "Kurir", on je rekao i da je plan da se za tri do pet godina završe strkturne reforme i stane na zdrave noge.

"Moramo da smanjimo budžetski deficit, kao i javni dug, ili da ga bar refinansiramo tako da su nam kamate održive", rekao je Krstić i dodao da postoje veliki izazovi u narednih šest meseci do godinu dana.

Krstić je naglasio da su strane investicije od suštinskog značaja, ali da moramo da pokrenemo i naša mala i srednja preduzeća, a revitalizujemo javna.

Odgovarajući na pitanje da li će biti smanjenja penzija, Krstić je rekao da se penzije u Srbiji ne mogu posmatrati izolovano, već da mora da postoji budžetska disciplina i da se isprave anomalije sistema.

On je objasnio da postoje delovi državne administracije koji primaju ogromne plate, a nije jasno šta tačno rade.

"U preduzeću koje je gubitaš i dobija subvencije od države ne mogu se trošiti milioni na reprezentaciju. Neophodna je profesionalizacija, moramo da uvedemo kontrolu i transparentnost poslovanja, trošenja novca, da li dobit raste ili opada, povećava li se broj zaposlenih... država to nije radila dovoljno agresivno", rekao je Krstić.

Krstić je podsetio da se Srbija, prema Akcionom planu koji je usvojen u prethodnom sazivu, obavezala da privatizacija u 179 preduzeća koja tavore deset godina bude završena do polovine 2014.godine, a ato od nas očekuju Svetska banka i ostale međunarodne institucije.

Prema nekim procenama, ta preduzeća troše 750 miliona evra iz budžeta.

On je naglasio da se za svako od tih preduzeća traži najbolje rešenje.

Prema Krstićevim rečima, s druge strane, postoje sistemi u kojima država ima udeo, ne mogu da budu profitabilni, ali su od nacionalnog značaja, i oni ostaju državni.

Krstić je naveo i primer firmi, poput Telekoma koje su izložene konkurenciji, što zahteva novac, da se investira, unapredi ta mreža, a taj novac ide iz budžeta.

"Ako smo uspešni onda u redu, ali ako procenimo da bi ta sredstva bila efikasnija u privatnom vlasništvu, onda i takva opcija postoji", rekao je Krstić.

Ministar finansija je naveo da će kroz proces koji će trajati nekoliko godina sve većem broju ljudi biti bolje, a da će možda onima kojima je najlošije bolje biti već sutra.

"Naša namera je da osiguramo da nikome pojedinačno nije previše loše, da nikoga ne ispustimo, ne ostavimo na cedilu", rekao je Krstić.

Krstić, diplomac Jejla, funkciju ministra vidi kao veliku čast, a kako kaže, inspirisan je da radi i ima energije.

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Grobar 78

Tesko ostvarljivo u drzavi u kojoj su svi navikli da cerupaju gde ko stigne.Prevaspitajte socijalna davanja.Znate li koliko tu ima propusta.Onaj ko ima dobija socijalu,a neko nema za hleb.

Pavle

Mali nije u pravu, ni svi ostali placenici bankarske oligarhije. Nema viska radnika nego manjka posla koji oni ne mogu i ne znaju obezbediti zbog lihvarskih kamata koje guse biznis

Mile

"Ne lipsi magarce do zelene trave"

special image