• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Paori odblokirali puteve "u znak dobre volje"

Izvor MONDO/Agencije

Poljoprivrednici, nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, na sastanku sa ministrom poljoprivrede Srbije Draganom Glamočićem postigli su dogovor da povuku blokade sa puteva. Za desetak dana biće održan novi sastanak sa uljarima.

"U znak dobre volje odlučili smo da povučemo blokade i ne ometamo sobraćaj i očekujemo da se u narednih deset dana i uljari ponovo izjasne o otkupnoj ceni suncokreta", kazao je novinarima predsednik udruženja poljoprivrednika "Paori" iz Crepaje Miroslav Grubanov, nakon dvočasovnog sastanka u Ministarstvu poljoprivrede.

On je ponovio da su poljoprivrednici nezadovoljni ponuđenom otkupnom cenom suncokreta od 27 dinara za kilogram, i da očekuju da ona bude najmanje 35 dinara.

Prema rečima Grubanova, na berzama u okruženju raste cena suncokreta, zbog čega on očekuje da bi za deset dana moglo da dođe do dogovora sa uljarima.

"Uljari bi trebalo da uzmu u obzir da srpski poljoprivrednici imaju najmanje subvencije u okruženju i da to što smo im predali suncokret ne znači da smo ga prodali, jer pare još nismo dobili", istakao je on.

Grubanov je kazao da bi poljoprivrednici i uljari trebalo da nađu zajednički jezik, jer se, kako je dodao, ako ne bude pomaka u pregovorima može čekivati "vruća jesen" u srpskom agraru.

"Za ubiranje stižu soja i kukuruz i ima pokazatelja da će i tu biti ponuđene niske cene, što bi uz nepostizanje kompromisa sa uljarima pojačalo revolt poljoprivrednika", kazao je on.

Poljoprivrednici nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta blokirali su puteve uglavnom u Vojvodini.

Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić 4. septembra je održao odvojene sastanke sa predstavnicima uljara i poljoprivrednika.

Tada je jedan od najvećih domaćih proizvođača ulja, Viktorija grupa, saopštila je da će poljoprivrednicima ponuditi otkupnu cenu suncokreta od 27,08 dinara za kilogram, što ratari nisu prihvatili.

Poljoprivrednici su prvobitno tražili da otkupna cena suncokreta bude 45 dinara za kilogram, navodeći da jedino tako mogu da pokriju troškove proizvodnje, podsećajući i da je prošlogodišnja otkupna cena bila 55 dinara za kilogram.

Protesti poljoprivrednika počeli su još 28. avgusta.

Delegacija poljoprivrednih proizvođača i prerađivača bila je u Ministarstvu poljoprivrede i 6. septembra, ali na tom sastanku nije postignut dogovor o višoj otkupnoj ceni suncokreta.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image