• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada uvodi ekstraporez za bogate?

Izvor Tanjug

U Vladi se priprema izmena poreskih zakona čiji će cilj biti da manje namete koje budu plaćali privreda i siromašniji sloj građana država nadoknadi većim porezima na plate koje su duplo veće od prosečnih.

Porezi će se odnositi i na imovinu onih koji su dobrostojeći, piše "Blic".

Kako će tačno izgledati konačan predlog trebalo bi da se zna u narednih mesec dana, navodi list koji piše i da je potpredsednik vlade Aleksandar Vučić razgovarao sa brojnim ekspertima o tome kako da se ideja o progresivnom oporezivanju prihoda i imovine sprovede u delo na najpravedniji način.

Kako navodi list, u Srbiji svaki treći stanovnik je nezaposlen, a ima oko 86.000 onih čije su zarade preko 100.000 dinara, dok je 18.000 zaposlenih s platama preko 150.000 dinara, a grupu najbogatijih čini svega jedan odsto ukupne populacije.

List navodi da je u pripremi i progresivno oporezivanje imovine građana Srbije, ali da još nisu poznati detalji i da će morati da se nađe balans između vrednosti imovine i ekonomske moći građana.

Za one koji imaju zarade niže od proseka od naredne godine moći će da računaju na to da će imati povoljnosti koje će im omogućiti socijalne karte, a ministar privrede Saša Radulović za "Blic" kaže da će taj projekat biti među pioritetnim zadacima.

"Javna pareduzeća, prema našem planu, više neće moći da obavljaju socijalnu funkciju. Zato je važno da imamo socijalne karte. One nisu skupe kako su ranije odlaganje primene evidencije najsiromašnijih opravdavale vlasti", konstatuje Radulović.

Komentari 38

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

minimalac kod privatnika

Imam zavrsen fax,ali posto nema posla u struci radim kod privatnika za minimalac.Dobijemo i u koverti jos po 2000din nedeljno.Zivim i radim van bg.Zasto bi neko imao 150 000,u drz.firmi ,a pri tom ima isto obrazovanje kao ja?Oporezovati sve iznad 80 000 u drzavnim,javnim preduzecima 25%

Mile Tranzicija

Moram da dodam još jednu stvar, nakon što sam pročitao komentare. Ovo je čisto populistička mera nove vlasti, koja umesto da brine kako da ljudima koji imaju baš mala primanja iste uveća, ona udara po džepu uspešnije na koje su inače kivni (ljubomorni) ovi sa manjim platama i tako nailaze na odobravanje u tim širim narodnim masama. Međutim prosta matematika govori da 18.000 ljudi sa platom preko 150.000 rsd, ne može biti godišnje oporezovana za iznos koji bi bio veći od 20 miliona Evra ukupno, što je zrno peska u budžetu kome fale milijarde. Kakve škole, kakvi putevi, to je sve demagogija. To je isto kao što su uhapsili Miškovića držali ga par meseci i i i niiiišta....Niko ne postavlja pitanje zašto fale te milijarde, zašto je kurs danas 115,25, zašto se stalno zadužujemo da bi se održao socijalni mir. Možemo da se batrgamo koliko hoćemo, ali lopovluk se ne može nikako ispraviti nekim merama već hvatanjem počinioca i vraćanjem ukradenog. Da li se to može postići u narodu koji ima 5% fakultetski obrazovanog stanovništva,gde je stanovništvo preko 60 god procentualno veće nego ispod 20 godina, gde PDV može da se uveća koliko se hoće bez iko da reaguje - čisto sumnjam...

kjkszpj

U mnogim zemljama imaju ti porezi al odnose se na gradjane koji zarađuju milione. Npr u americi taj porez je 49%! Nije bas u redu da i ljudima koji imaju vece plate od proseka uzima se porez pa da su i oni negde tu. Nekako mi ovo izgleda kao porez, nije sto ja nemam nego sto on ima.

special image